Türkiye'de lojistik hizmetlerde dış kaynak kullanımını etkileyen faktörler üzerine bir uygulama - Çeralp, Göknur (My University, 2009)
Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistik Kavramı, Dış Kaynak Kullanımı ÖZET TÜRKİYE’DE LOJİSTİK HİZMETLERDE DIŞ KAYNAK KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR UYGULAMA Günümüzde giderek artan rekabet koşulları ve mal, hizmet, işgücü ve bilginin serbest dolaşımı ile işletmeler rekabet avantajı sağlayabilmek adına değer yaratan stratejiler belirlemektedirler. Artık nihai kullanıcılar, talep ettikleri ürünleri istedikleri özelliklerde ve istedikleri şartlar ile kabul ettikleri fiyata alma rahatlığına kavuşmuşlardır. Böyle bir ortamda, işletmelerin tedarik zincirlerini ve lojistik faaliyetlerini rakiplerine oranla daha etkin ve verimli yönetmeleri onlara avantaj sağlamaktadır. Faaliyetlerde ise dış kaynak kullanımı bu avantajı işletmelere sunmaktadır. Bu çalışmada tedarik zinciri, lojistik yönetimi ve dış kaynak kullanımı konuları ele alınmıştır. Bu bağlamda, Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerde hangi nedenlerle, hangi alanlarda ve hangi oranlarda dış kaynak kullanımı ile lojistik hizmet tedarik edildiği araştırılmıştır. Bu çalışmayla, işletmelerin lojistikte dış kaynak kullanımlarının gelecekte artacağı sonucuna varılmıştır. Supply Chain Management, Logistics, Outsourcing

AN APPLICATION ABOUT OUTSOURCING OF LOGISTIC SERVICES FOR THE BUSINESS OPERATING IN TURKEY In these days, with increasing competition and free movement of goods, services, labor and information, enterprises search for value creating strategies in order to get competitive advantage. Final users now can easily find the goods they want at acceptable prices and conditions. In such an environment, more effective and efficient logistics and supply chain management provides firms with many advantages. Outsourcing provides the same advantage for operations. This study focuses on supply chain and logistical management and outsourcing. In this context, it analyses the outsourcing of logistic services for the businesses operating in Turkey. In particular, we address the reasons behind outsourcing and the extent of this activity. Finally, this study concludes that outsourcing in logistic services will increase further in the future.
Keywords: Dış Kaynak Kullanımı; Lojistik Yönetimi