Evaluation of end-to-end supply chain ERP platforms adoption : textile retail industry example using a hybrid tam/ toe model - Bahayou, Walid (My University)
Teknolojik yeniliklerin ve dijitalleşmenin yeni küresel trendi, tedarik zinciri dahil tüm sektörleri etkiledi. Dijitalleşmenin artması nedeniyle geleneksel tedarik zinciri, dijital bir tedarik zincirine dönüştü. Tüketici talebine hızlı bir şekilde yanıt vermeye olanak sağlayan Uçtan Uca Kurumsal Kaynak Planlama (Uçtan Uca KKP) Tedarik Zinciri Platformları da, tedarik zinciri inovasyon araçları arasında yerini aldı. Ancak tedarik zinciri dünyası bu KKP'yi benimsemekte çeşitli zorluklarla karşılaştı. Bu çalışma, tekstil perakende endüstrisinde Uçtan Uca KKP tedarik zinciri platformlarının benimsenmesini incelemektedir. Bu platformların benimsenmesini etkileyen faktörleri incelemek için Teknoloji Kabul Modeli (TKM) ve Teknoloji-Organizasyon-Çevre modeli (TOÇ)'nin birleştirildiği bir hibrit model olarak kullanılmıştır. Modelde TKM'nin algılanan yararlılık ve kolay kullanım kavramları aracı değişkenler olarak kullanılırken, TOÇ kavramları dışsal değişkenler olarak kullanılmıştır. Hipotezleri test etmek için, tekstil perakende tedarik zinciri paydaşlarına bir anket uygulanmıştır. Hipotezler SMART-PLS aracılığıyla kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modellemesiyle (PLS-YEM) ile test edilmiş ve sonuçlar tüm bulunan ilişkilerin teknik beceri ve eğitimin benimseme niyeti ve algılanan kolay kullanım üzerindeki doğrudan veya dolaylı etkisi dışında anlamlı olduğunu göstermiştir.

The rise of technological innovation and digitalization has had a global impact on various sectors, including the supply chain. This trend has led to the transformation of traditional supply chain practices into a digital supply chain. End-to-End ERP Supply chain Platforms have emerged as a key tool for supply chain innovation and have enabled a quicker response to consumer demand. However, the adoption of these ERP Platforms has faced challenges in the supply chain industry. This study examines the adoption of End-to-End ERP supply chain platforms in the textile retail industry, a hybrid model combining the Technology Acceptance Model (TAM) and the Technological-Organizational-Environmental model (TOE) was used to examine the factors influencing the adoption of these platforms. The constructs of the TAM perceived usefulness and perceived ease of use were used as mediating variables, while the TOE constructs were used as external variables. To test the hypotheses, a questionnaire was administered to textile retail supply chain stakeholders. The hypotheses were tested using partial least squares structural equation modeling (SEM-PLS) via SMART-PLS and the results showed that all the relationships found were significant except for the direct or indirect effect of technical skills, and training on adoption intention and relative advantage on perceived ease of use.
Uçtan uca tedarik zinciri KKp platformlarının benimsenme sürecinin değerlendirilmesi : melez TKM/ TOÇ modelinin kullanıldığı tekstil perakende sektörü örneği
Keywords: Bilgi işlem; Bilişim teknolojisi; Business logistics; Data processing; Delivery of goods; Digital Transformation adoption; Dijital Dönüşümün benimsenmesi; End-to-end ERP; Envanter kontrolü; Future Supply Chain; Geleceğin Tedarik Zinciri; Information technology; Inventory control; İşletme lojistiği; Mal teslimi; Technological innovations; Technology Acceptance Model TAM; Technology-Organization-Environment Framework TOE; Teknoloji kabul modeli TKM; Teknoloji-Organizasyon-Çevre Modeli TOÇ; Teknolojik yenilikler; Tekstil; Textile; Uçtan uca platformlar