Lise biyoloji öğretmenlerinin “öğrenci merkezli öğretim ve uygulamalı çalışmalar” hakkındaki görüşleri - Bostan, Leyla (My University, 2007)
Bu çalısmanın amacı Anadolu Lisesi Biyoloji ögretmenlerinin kendi görüslerine dayanarak, ögrenci merkezli ögretimi ne kadar bilip bilmediklerini ve Biyoloji derslerinde ögrenci merkezli ögretimi ne kadar uygulayıp uygulayamadıklarını belirlemektir. Bunun yanında bu çalısma ögretmenlerin görüslerinin cinsiyet, deneyim, mezun oldukları fakülte, yabancı dil bilgisi, yüksek lisans derecesi ve sınıf mevcudu gibi degiskenlere göre farklılasıp farklılasmadıgını incelemek amacı ile yapılmıstır. Arastırma, stanbul ilinin Anadolu yakasında yer alan Kadıköy, Maltepe, Ümraniye, Üsküdar, Pendik ve Kartal ilçelerindeki 13 Anadolu lisesinde görev yapmakta olan 40 lise biyoloji ögretmeni ile yapılmıstır. Anadolu lisesi biyoloji ögretmenlerinin Biyoloji derslerinde ögrenci merkezli ögretim yapıp yapmadıklarının arastırılması için 27 yönergeden olusan besli Likert tipi bir veri toplama aracı ile ögrenci merkezli ögretimin özelliklerini bilip bilmedikleri hakkındaki bilgilerini arastırmak için 24 yönergeden olusan dörtlü Likert tipi veri toplama aracı uygulanmıstır. Bu veri toplama araçları birbirine paralellik göstermekte olup, birinci veri toplama aracı ve ikinci veri toplama aracı seklinde isimlendirilmistir. Veriler istatistiksel olarak degerlendirilmistir. Sonuçlar, Biyoloji ögretmenlerinin büyük çogunlugunun Biyoloji derslerinde ögrenci merkezli ögretimi uygulayabildiklerini ancak ögrenci merkezli ögretimin özelliklerini yeteri kadar ve tam anlamıyla bilmediklerini ya da bildiklerini düsündüklerini göstermistir. Ögretmenlerin görüsleri ise cinsiyet, mesleki deneyim, mezun oldukları fakülte, yabancı dil bilgisi, yüksek lisans derecesi ve sınıf mevcudu degiskenlerine göre ise farklılasmamaktadır Bu sonuçlar, Anadolu lisesi biyoloji ögretmenlerinin ögrenci merkezli ögretimi bildikleri ve biyoloji derslerini ögrenci merkezli yaptıklarını gösterse de ögretmenlerin ögrenci merkezli ögretime yeteri kadar önem ve ilgi göstermediklerini seklinde yorumlanmıstır. Bu sonuçlara göre ögretmenlerin ögrenci merkezli ögretim metotları ve özellikleri konusunda daha fazla egitilmesi gerektigini önerilmektedir.

The aim of this study to determine whether Anadolu Lisesi teachers that based on their own wievs, know and use “student centered teaching” in Biology lessons. Also, this study aimed to investigate ıf teachers’ own views change according to their demografic information about gender, experience, university department, second language knowledge, master degrees and number of students in their class. 40 Anadolu Lisesi teachers who work in13 different Anadolu Lisesi in Kadıköy, Maltepe, Kartal, Ümraniye, Üsküdar and Pendik in stanbul have participated in this study. To investigate ıf Anadolu Lisesi Biology teachers use “student centered teaching” methods in their lessons a five likert type guestionnaire which includes 27 items and know about this methods a four likert type guestionnaire which includes 24 items were prepared and given to teachers.These guestionnares are parallel to each other and are named as fisrt guestionnare and second guestionnare. The obtained datas evaluated statistically. The results showed that, majority of teachers applying student centered teaching methods in their classes, however they actually don’t know the student centered teaching strategies but they think they know these strategies. The wievs of teachers didn’t change according to their demografic informations. These results can be evaluated Anadolu Lisesi Biology teachers know and use stedent centered teaching strategies but teachers actually they do not consider and pay attention to student centered teaching strategies. These results suggest that these teachers should be trained for student centered teaching strategies and methods.
Keywords: Biyoloji_Öğrenim ve Öğretim; Biyoloji_Öğrenim ve Öğretim_Lise