Public mental health nursing handbook - ÜNSAL, GÜL (Akademisyen Yayınevi Kitabevi, 2023)
Son yıllarda yapılan araştırmaların vurguladığı gibi ruhsal bozuklukların nüfus morbiditesi, mortalitesi ve sağlık eşitsizliği üzerindeki giderek artan önemi göz önüne alınarak toplum ruh sağlığını koruma, geliştirme ve rehabilitasyonunda görev alan toplum ruh sağlığı hemşirelerine rehber olması için konularında deneyimli bölüm yazarlarının işbirliği ile meslektaşlarımıza ve öğrencilerimize katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde, toplum ruh sağlığı hemşireliğinin tarihi ve geleceğinden başlayarak toplum temelli koruyucu ruh sağlığı hizmetleri; toplum ruh sağlığını koruma ve geliştirmede, terapötik müdahaleler ve ruh sağlığı okuryazarlığının yararları; kültür, göç ve evsizliğin ruh sağlığına etkisi; toplum ruh sağlığı açısından stigma, şiddet, intihar ve bağımlılıkla mücadelede yapılması gerekenler, kronik ruhsal bozukluklarda rehabilitasyon ve önemi gibi konular ele alınmıştır. Bunların yanı sıra önemli sorumluluk alanlarından çocuk, ergen, kadın, yaşlı ve şiddete uğrayan birey gibi dezavantajlı gruplara ilişkin konular üzerinde durulmuştur. Ayrıca, toplum ruh sağlığı hemşirelerinin önemli görev alanlarından işyerleri, okullar ve cezaevlerinde ruh sağlığı konularına da yer verilmiştir. Kitabın basılmasından hemen önce ülkemizin yaşadığı en büyük yıkımlardan biri olan Maraş depremi; “Afetlerde Ruh Sağlığı” konusunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göz önüne koymuştur. Bu konu ile ilgili bölümümüzün okuyucularımıza katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Keywords: Hemşirelik; Psikiyatri Hemşireliği; Sağlık Bilimleri; Nursing; Psychiatric Nursing; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; HEMŞİRELİK; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; NURSING; Farmakoloji (hemşirelik); Onkoloji (hemşirelik); Asistan Hemşirelik; Tıbbi ve Cerrahi Hemşirelik; Annelik ve Ebelik; LPN ve LVN; Acil Tıp Hemşireliği; Yoğun Bakım Hemşireliği; İleri ve Uzman Hemşirelik; Hemşirelik (çeşitli); Genel Hemşirelik; Pharmacology (nursing); Oncology (nursing); Nurse Assisting; Medical and Surgical Nursing; Maternity and Midwifery; LPN and LVN; Emergency Nursing; Critical Care Nursing; Advanced and Specialized Nursing; Nursing (miscellaneous); General Nursing