Özel okullarda çalışan branş öğretmenlerinin yetenek yönetimi - Veyseller, Yiğitalp (My University, 2020)
Yetenek, kişinin belli bir süre içinde, işleri daha basit bir şekilde ve kendi yaratıcılığını ilave ederek gerçekleştirebilme ve başarıya erişmede çevresindeki kişileri de teşvik edebilme becerisidir (Doğan & Demiral, 2008). Yeteneğin sözlük tanımına baktığımızda “bir işi yapmak, herhangi bir şeyi öğrenmek ve bitirmek veya bir duruma başarılı bir şekilde uyum sağlamak açısından bünyede yer alan ve doğuştan gelen güç” biçiminde ifade edilmektedir. Yapılan tanıma bakıldığında ana nokta, herhangi bir duruma ayak uydurma, herhangi bir şeyi öğrenebilme ve bunu uygulayabilmede ihtiyaç olarak görünen temel niteliğin kişide bulunuyor olmasıdır. (Çırpan, 2009). Bu kavramlar doğrultusunda hareket edildiğinde bir kurumda çalışan öğretmenlerin yeteneklerinin lider tarafından ne kadar bilindiği önemli bir durumdur. Bir lider öğretmenin yeteneğini bildiğinde öğretmenden daha fazla verim alması ve öğretmenin daha fazla motivesi olması olasıdır. Aynı zamanda tüm bireylerin bilgi, tecrübe, başarı ve yetkinlik açısından birbirlerinden farklı niteliklere sahip olması en belirgin taklit edilmeye kapalı olma ve özgünlük durumunu sağlamaktadır (Altuntuğ, 2009). Bu durumda örgütlerdeki durumları değerlendirdiğimizde, tüm dünyada devam etmekte olan rekabet ortamında örgütler bu rekabet durumunu devam ettirmek adına yetenekli çalışanı bünyesinde barındırmanın ve o kişiyi kendi örgütününde tutmanın ne kadar önemli bir durum olduğunu benimsemişlerdir. (Günbey, 2016). Yetenek yönteminin etkili ve başarılı bir şekilde uygulandığında sağlamış olduğu faydaları, çalışanları işe yöneltme ve işte barındırma düzeylerindeki artışı ve çalışanların örgüte olan bağlılıklarındaki artışı içermektedir (Hughes & Rog, 2008). Tüm bireylere uygun çalışma ortamı sağlandığında ve destek verildiğinde sahip oldukları becerilere ilaveten sahip oldukları potansiyelerin de açığa çıkması mümkün olabilir. Bu durum gerçekleştiğinde, çalışan ve yetenekli kişi, sahip olduğu yeteneğini ortaya çıkan potansiyeli ile birleştirdiğinde, çalışan barındırdığı tüm birikimlerini çalışmakta olduğu örgüt adına kullandığında kurumun etkililiğine çok daha fazla yarar sağlayabilmektedir. (Günbey, 2016). Bu çalışmada, eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin bireysel farklılıklarını ön plana çıkararak, yeteneklerinin ne ölçüde bilindiğinini ve bilindiği durumlarda da öğretmenlerin var olan yeteneklerini geliştirmek için neler yapılıp iş bölümünün nasıl oluşturulduğunu, bu durumun hem öğretmenin hem de kurumun gelişimine sağlayabileceği katkıları açığa çıkarmak amaçlanmıştır. Bu araştırmada yararlanılmış olan ankete yöneltilen durumlara karşı öğretmenlerin görüşleri alınmıştır ve değerlendirilmiştir.

Talent is the ability of the individual to do things more easily and creatively in a certain time period and to mobilize individuals around him in achieving success (Doğan & Demiral, 2008). In the dictionary of educational sciences, talent is defined as “the innate and natural force in learning about anything, doing and completing a job, or successfully following a situation”. The main point that attracts attention in these definitions is that it is in the body that is needed to comply with a situation, to learn or to do a job (Çırpan, 2009). When acting in line with these concepts, it is an important situation how much the skills of teachers working in an institution are known by the leader. When a leader knows the teacher's ability, it is possible that he will get more efficiency from the teacher and the teacher has more motivation. At the same time, the fact that every person has different equipment in terms of knowledge, knowledge, experience, skill and mastery constitutes the most important cause of imitation and originality (Altuntuğ, 2009). In terms of organizations, organizations have understood the importance of hiring and retaining talented employees in order to achieve sustainable competition in this competitive environment in the world (Günbey, 2016). The benefits of effective talent management include increased employee recruitment and retention, and increased employee engagement (Hughes & Rog, 2008). When a suitable environment is given and supported for every person, their potential as well as their existing abilities can be ensured. When the existing talent is combined with the potential, the employee can make a contribution to the accomplishment of the institution by using all his knowledge and skills for the organization (Günbey, 2016).In this study by emphasizing the individual differences of the teachers working in educational institutions, it is aimed to reveal to what extent their abilities are known and what is done and how the division of labor is created to improve the teachers’ existing abilities, and the contributions that this situation can provide to the improvement of both the institution and the teacher. Teachers' opinions were received and evaluated against the situations addressed to the questionnaire used in this research.
Keywords: Education; Eğitim; Eğitimde Yetenek Yönetimi Talent; Management; Öğretmenler; Özel okullar; Private schools; Talent Management; Talent Management in Education; Teachers; Yetenek; Yetenek Yönetimi; Yönetim