Tanzimat Sonrası Vergi Reformlarının Anayasal Vergilendirme İlkeleri Çerçevesinde Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Günümüz vergi hukukunun köklerini ve ruhunu özellikle Tanzimat sonrası olmak üzere geç dönemOsmanlı vergi reformlarında bulmak mümkündür. Bu tarihî devir, anayasal vergilendirme ilkelerininnasıl bir değişim yarattığının aşama aşama gözlenebildiği bir gözlem alanı olarak esaslı bir önem veelverişlilik arz etmektedir. Bu çalışma, işbu döneme günümüzde ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış olananayasal vergilendirme ilkeleri ışığında bakmayı amaçlamıştır. Bu çerçevede, öncelikle vergilendirmeilkelerinin neler olduğu ortaya konulmaya çalışılmış, daha sonra klasik Osmanlı vergi sisteminin builkeler bakımından ne durumda olduğu kısaca değerlendirilmiş, ardından vergi konusundaki Tanzimatdöneminden Meşrutiyet dönemini de kapsayacak biçimde Cumhuriyete kadarki anayasal ve diğerhukukî düzenlemeler ve somut tarihî vakıalar ve gelişmeler yorumlanarak nihayetinde ilkelere neölçüde riayet edildiği hakkında bir sonuca varılmaya çalışılmıştır.

It is possible to find the roots and spirit of today’s tax law in late Ottoman tax reforms, especially after Tanzimat. This historical period has great importance and convenience as an observation area where the principles of constitutional taxation can be observed step-by-step. This study aims to look at this period in the light of the principles of constitutional taxation that are defined comprehensively today. In this context, firstly, the principles of taxation were tried to be explained, secondly the traditional Ottoman tax system was shortly evaluated in terms of these principles, and then the constitutional and other legal regulations and concrete historical cases and developments from the Tanzimat period to the Republic, including the Constitutional Monarchy period, were interpreted, and finally it has been tried to come to a conclusion on to what extent the principles are adhered.
Evaluation of Post-Tanzimat Tax Reforms within the Frame of Constitutional Taxation Principles
Keywords: Tarih