Stratejik işbirliklerinde partner seçim kriterleri ve stratejik motivasyonlarla performans ilişkisi : Türkiye'de kimya sektöründe faaliyet gösteren firmalar üzerine bir araştırma - Çakal, Meray (My University, 2012)
“Stratejik İşbirliklerinde Partner Seçim Kriterleri Ve Stratejik Motivasyonlarla Performans İlişkisi: Türkiye'de Kimya Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmalar Üzerine Bir Araştırma”

Firmalar faaliyetlerini devam ettirdikleri süre boyunca rekabet koşullarıyla baş etmekte olup, bu rekabet içerisinde ayakta kalabilmek için yerel veya yabancı firmalarla stratejik işbirliği yapmaktadırlar. Bu çalışmada Türkiye'de kimya sektöründe faaliyet gösteren firmaların oluşturduğu stratejik işbirliklerinde önem verdikleri partner seçim kriterleri, işbirliği oluşturmaya yönelik stratejik motivasyonları ile bu göstergeler ışığında firma performansları incelenmiştir. Bu araştırmada veri toplamak amacıyla 48 sorudan oluşan anketten yararlanılmıştır. Ankette partner seçim kriterine ilişkin 15, stratejik motivasyonlara ilişkin 17, performansa ilişkin ise toplam 8 değişkenden oluşan 3 farklı ölçek kullanılmıştır. Partner seçim kriterleri, stratejik motivasyonlar ve performans için faktör grupları oluşturularak, partner seçim kriterleri ile stratejik motivasyonlar arasındaki ilişki ve partner seçim kriterleri ile stratejik motivasyonların performans üzerindeki etkisi ayrı ayrı saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın verilerine göre stratejik motivasyonların (teknik bilgi ve sinerji, karlılık ve pazar payı) ve partner seçim kriterinin (teknolojik güç) firma performansına etkisi olduğu saptanmıştır. Stratejik motivasyonun (teknik bilgi ve sinerji) partner seçim kriterine (teknolojik güç) etkisi olduğu saptanmıştır. “The Relationship Between Partner Selection Criteria And Strategic Motivations To Performance: A Research On The Companies Operating In The Chemical Industry In Turkey” ABSTRACT Companies have to cope with conditions of competition since they continue operating, and in order to survive in this competition they need to make strategic alliances with local and foreign companies. In this study, partner selection criteria and strategic motivations of Turkish companies, in which strategic alliance is formed, is researched. It is tried to be determined the effects of these variables on companies' performance also. Questionnaire, consisting of 48 questions, is used to collect data. In the questionnaire, 3 different scales are used in which 15 variables are related to partner selection criteria, 17 variables are related to strategic motivations and 8 variables are related to performance. By forming factor groups for partner selection criteria, strategic motivations and performance, the relationship between partner selection criteria and strategic motivations is researched. Besides this, the impact on performance of partner selection criteria and strategic motivations is tried to be determined individually. According to data of research there is a impact on performance of partner selection criteria (technological power) and strategic motivation (know-how and synergy & profitableness and marketshare). There is a impact on partner selection criteria (technological power) of strategic motivation (know-how and synergy).
Keywords: Motivasyon; Performans Yönetimi; Stratejik İşbirliği