İşletme bütçelerinin bir kontrol aracı olarak kullanılması ve bir uygulama - Seydi, Nurten (My University, 2010)
letme Bütçeleri, Bütçe Kontrol ÖZET İŞLETME BÜTÇELERİNİN BİR KONTROL ARACI OLARAK KULLANILMASI VE BİR UYGULAMA İşletmeler, belirsizliğin hakim olduğu rekabetçi bir ortamda faaliyet göstermektedirler. Böyle bir ortam, işletmeleri geleceğe ilişkin hareket tarzlarını daha önceden belirlemeye ve önlemler almaya zorlamaktadır. Stratejik amaçların belirlenmesi ile başlayan planlama sürecinin en önemli bileşeni bütçelerdir. Bütçeleme ile güdülen amaç; firma faaliyetlerinin en iyi şekilde yönetilmesi, yapılması gereken işlerin en etkin biçimde gerçekleştirilmesidir. İşletmeler, bütçe yaparak faaliyetlerini amaçları doğrultusunda planlayabilmekte ve bütçe kontrolü sayesinde de faaliyet sonuçlarının etkinliğini ölçebilmektedirler. Doğru bir şekilde hazırlanan ve uygulanan bir bütçe işletmelere çok önemli katkılar sağlamaktadır. Burada bir bütçe yöneticisinin, hazırlanmasından kontrolüne kadar bütçe hakkında bilmesi gereken tüm konular açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde işletme bütçeleri ve genel kavramlar hakkında detaylı bilgi verilmektedir. İkinci bölümde bütçe kontrol konusu açıklanmış ve bir bütçe yöneticisinin bilmesi gereken maliyet kontrolü, kar planlaması ve finansal analiz teknikleri konularına kısaca yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise verilen bilgiler doğrultusunda bir bütçe uygulaması yapılmıştır. letme Bütçeleri, Bütçe Kontrol

İŞLETME BÜTÇELERİNİN BİR KONTROL ARACI OLARAK KULLANILMASI VE BİR UYGULAMA İşletmeler, belirsizliğin hakim olduğu rekabetçi bir ortamda faaliyet göstermektedirler. Böyle bir ortam, işletmeleri geleceğe ilişkin hareket tarzlarını daha önceden belirlemeye ve önlemler almaya zorlamaktadır. Stratejik amaçların belirlenmesi ile başlayan planlama sürecinin en önemli bileşeni bütçelerdir. Bütçeleme ile güdülen amaç; firma faaliyetlerinin en iyi şekilde yönetilmesi, yapılması gereken işlerin en etkin biçimde gerçekleştirilmesidir. İşletmeler, bütçe yaparak faaliyetlerini amaçları doğrultusunda planlayabilmekte ve bütçe kontrolü sayesinde de faaliyet sonuçlarının etkinliğini ölçebilmektedirler. Doğru bir şekilde hazırlanan ve uygulanan bir bütçe işletmelere çok önemli katkılar sağlamaktadır. Burada bir bütçe yöneticisinin, hazırlanmasından kontrolüne kadar bütçe hakkında bilmesi gereken tüm konular açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde işletme bütçeleri ve genel kavramlar hakkında detaylı bilgi verilmektedir. İkinci bölümde bütçe kontrol konusu açıklanmış ve bir bütçe yöneticisinin bilmesi gereken maliyet kontrolü, kar planlaması ve finansal analiz teknikleri konularına kısaca yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise verilen bilgiler doğrultusunda bir bütçe uygulaması yapılmıştır.Business Budgets, Budget Control ABSTRACT USED AS A CONTROL TOOL OF BUSINESS BUDGETS AND AN APPLICATION Companies carry out their activities in a competitive environment wherein dominated with uncertainty. Such an environment compels the companies to define their course of actions in the future and take the necessary measurements. The most significant component of the planning process, which starts with the identification of strategic objectives, is the budgets. The objective pursued with the budgeting is to manage the company activities in the best manner and to realize required operations in the most efficient manner. Companies can plan their activities in line with their objectives by budgeting and thanks to budget controls they can measure the efficiency of the activity results. A budget that is prepared and implemented accurately sustains very important contributions to companies. In this study, we tried to explain all issues that must be known by a budget manager in relation with budget starting from its preparation to control. In the first section of the study, detailed information is provided about company budgets and general concepts. In the second section, subject of budget controlling is explained and subjects such as cost controlling, profit planning and financial analysis techniques that must be known by a budget manager are shortly described. In the third section, a budget application is conducted according to details provided.
Keywords: Bütçeleme; İşletme Bütçeleri; Muhasebe