Web tabanlı elektronik eğitim uygulaması - Gündoğdu, Seyran (My University, 2007)
WEB TABANLI ELEKTRONİK EĞİTİMİ UYGULAMASI Bu çalışmada, Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Bölümü’nde okutulan Güç Elektroniği Dersi’ne ait konuları kapsayan web tabanlı bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Uygulama Macromedia Flash MX 2004 ve ActionScript programlama dili kullanılarak hazırlanmıştır. Güç Elektroniği konuları Doğrultucular ve DC-DC Çeviriciler olarak iki ana başlık altında toplanmıştır. Ders içeriğinde bulunan on sekiz devre ayrıntılı olarak incelenmiştir. Her devre kuramsal açıklamalar, canlandırma/ benzetim ve matematiksel çözümlemeler olarak üç bölümde açıklanmıştır. Bu bölümler arasında kısıtlamasız bir geçiş olanağı vardır. Devrelere ait giriş değişkenlerinin belirlenen aralıklarda değiştirilmesine izin verilmiştir. Böylece farklı giriş değişkenlerine göre devrelerin bütün çalışma durumları ayrıntıları ile incelenebilecektir. Güç Elektroniği eğitiminde derste işlenen kavramlar laboratuvar uygulamaları ile pekiştirilmektedir. Ancak devrelerin karmaşık matematiksel bağıntılara ve doğrusal olmayan akım-gerilim değişimlerine sahip olmaları eğitim sürecini zorlaştırmaktadır. Öğrencilerin devrelerin temel çalışma ilkelerini kavramalarını sağlayacak, benzetim ve canlandırma destekli eğitim materyallerine gerek duyulmaktadır. Ayrıca laboratuvar uygulamalarına belirlenen saatler içerisinde katılma zorunluluğu ve laboratuvar donanımlarının yetersizliği çalışma özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Gelişen teknoloji ile uyumlu, tam donanımlı laboratuvarların kurulmasının çok pahalı ve zor olduğu düşünülürse, bilgisayarda oluşturulmuş çoklu ortam temelli eğitim içeriklerinin bu açıdan yarar sağladığı açıktır. Bu çalışmada öğrenci etkileşimi temel alınarak, zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın öğrenmenin sürdürülmesi için gerekli sanal ortam oluşturulmuştur. Bu sanal ortam öğrencilere bireysel çalışma imkanı, öğretmenlere ise derste kullanabilecekleri bir kaynak sağlamaktadır. Aralık, 2007 Seyran GÜNDOĞDU

WEB-BASED ELECTRONICS EDUCATION APPLICATION In this study, a web-based training application covering the topics under the Power Electronics course taught in the Department of Electronic-Computer Teaching in the Marmara University’s Faculty of Technical Education has been performed. The application has been developed in the Macromedia Flash MX 2004 and ActionScript programming languages. Topics under the Power Electronics have been classified under two main headings, one Rectifiers and the other DC-DC Converters. Eighteen circuits within the course’s curriculum have exhaustively been studied. Each circuit has been described in three sections, namely theoretical explanations, animation/ simulation and mathematical analyzes. The application allows an unlimited switch between these sections. It is permitted to modify the input variables of the circuits at specified intervals. Therefore, it will be possible to study all operational states of the circuits versus different input variables. In teaching Power Electronics, concepts theoretically described in the course are consolidated with laboratory practices. However, complex mathematical correlations of the circuits and non-linear current-voltage variations in them complicate the training process. Simulation and animation-supported training materials that would help students comprehend the fundamental operating principles of the circuits are needed. Furthermore, restriction imposed on attending laboratory practices only during specified hours and inadequate laboratory equipment limit the working freedom. Given the quite costly and difficult effort to build up fully-equipped laboratories capable of coping with the advancing technology, it is obvious that multimedia-based training materials are fruitful from this aspect. In this study, a virtual platform oriented at student interaction necessary to sustain learning without any time and space restriction has been built. This virtual platform provides the students with the opportunity to work individually, and teachers with a resource material that can be utilized during courses. December, 2007 Seyran GÜNDOĞDU
Keywords: Uzaktan Eğitim; Web_Uzaktan Eğitim