Düzenleme sanatının çıkışı ve gelişimi - Avşar, Müge Fırat (My University, 2008)
ÖZETGünümüz sanat dünyası, öne çıkan özel bir ifade biçiminin olmadığı, geçtiğimiz bir yüzyıl boyunca ihtiyaçtan doğmuş sanat akımlarının harmanlanarak kullanıldığı çok sesli bir dünya. Yüzyılın başında, bilimsel araştırmalar ışığında ortaya çıkan teknolojik gelişmeler, hızla yaygınlaşan sanayileşme paralelinde patlak veren ekonomik krizler, oluşan yeni dünya düzeninin sancılı geçiş sürecini yansıtan dünya savaşları eşliğinde kaçınılmaz olarak sanat da değişime uğradı. Üstelik o zamana dek görülmemiş bir hızda! Pek çoğu eş zamanlı, hızla değişen, yaygınlaşan, birbirleriyle etkileşime girerek dönüşen, gelişen sanat akımlarının kalıcı etkileri oldu ve sanatın gelişim haritası çizildi.Bu araştırmada, yeni dünya düzeninde gelişen hemen tüm sanat akımlarında uygulanan, akımları harmanlayıp sanatın sınırlarını genişleten bir uygulama yöntemi olan Enstalasyon’u incelemek maksadı ile, geçtiğimiz yüz yılın sanat tarihi üzerine bir okuma gerçekleştirilmiştir. Tez başlığında “Enstalasyon” kelimesi yerine Türkçe karşılığı olan “Düzenleme” kelimesinin kullanımı tercih edilmiş ancak tez boyunca düzenleme ya da yerleştirme kelimelerinin ilk anlamlarının yaratabileceği karışıklığı önemek adına kavramın orijinal karşılığı olan enstalasyon terimine yer verilmiştir.İlk olarak enstalasyonun oluşumunu tetikleyen olaylar, sanatçılar ve yapıtları incelenecek, enstalasyonun malzemeden yönteme, sanatsal bir üretim biçimi olarak nasıl kabul gördüğünü saptanmaya çalışılacaktır.Sonrasında, kimi sanat akımlarında varlığını nasıl gösterdiği incelenecek olan enstalasyon, son bölümde sanatçılar bazında analiz ederek, yöntem ve malzeme çeşitliliğine değinilecektir.Tüm bu araştırmanın sonunda ulaşılması hedeflenen sonuç, yüzyılın iç içe geçmiş sanat akımları içinde enstalasyonun konumunu netleştirerek süregelen sanat üretimindeki yerini ortaya koymaktır.

DAWN AND RISE OF INSTALLATION ARTContemporary art world, is a polyphonic world of a blended usage of art movements which were born from demand along the last century where there is not a popular expression format. In the beginning of the century, together with the technological developments, scientific researches, and the wars in which the discoveries of these were tested, inevitably the art has also undergone a metamorphosis. In a speed which was never seen before! Effects of the synchronous developed movements were permanent contrary to estimations, and plotted the map of the development of art.In this research, art histort of the last century is studied, in order to analyse the Installation, an application format which is applied in almost all movements, moreover, expanding the borders of art with blending the movements.Initially, I will analyse the incidents which triggered the formation of Installation, including the artists and their work; and will try to determine how Installation was found acceptance as an artistic production format, from material to technique.Afterwards, in the last section, I will try to touch upon the diversity of technique and materials, with analysing Installation, which i have mentioned how its presence was felt in certain art movements, on the basis of artists.The result I want to achieve at the end of all this research, is to mention the importance of Installation in ongoing art production by clarifying its position in the telescopic art movements of the century.
Keywords: Art; Art movements; Düxenleme Installation; Heykeltraşlık, Türk; Öğrenim ve öğretim --Türkiye; Sanat; Sanat akımları; Sculpture, Turkish; Study and Teaching; Turkey