Temsili demokrasilerde etkinsizlik: bir devlet başarısızlığı - Demir, İbrahim (My University, 2001)
Temsili demokrasiler arz, talep, ve kurumsal yapısındaki aksaklıklar nedeniyle etkin ekonomik sonuçlar üretmede başarısızlıklara uğrar. Bu başarısızlıklar, siyasal karar alma mekanizması devlet tarafından kontrol edildiği için birer devlet başarısızlığıdır. Günümüz toplumlarının çoğunda toplam ekonomik kaynakların önemli bir kısmı kamu kesimi tarafından kullanılmakta ve kontrol edilmektedir. Bu kullanım kamu kesimine zorunlu olarak aktarılan kaynaklar için son derece önemli bir sorun olarak karar alma sorununu ortaya çıkarmaktadır. Siyasal karar alma mekanizmasında alınan kararlar bireysel ve toplumsal refahı doğrudan etkilediği için, kararların etkin (efficient) ve uyumlu (consistent) olması gerekmektedir. Bu bir taraftan Marjinal Sosyal Maliyet ile Marjinal Sosyal Fayda'nın eşitliği; diğer taraftan da toplumun üretebilecekleri ile üretmek istediklerinin örtüşmesi demektir. Ancak temsili demokrasiler, başlıca seçmen, çıkar grupları, politikacı, bürokrat davranışları ve kurumsal yapı aksaklıkları nedeniyle bu örtüşmenin gerçeklenmesini engeller. Bu durumu destekleyen önemli yapılar ise, devletin özel malların üretimine doğru genişlemesi, kollektif faaliyet problemi, işlem maliyetleri, ve bilgi eksikliğidir. Temsili demokratik mekanizmalarda alınan ekonomik kararların etkinliği, başlıca, ekonomik faaliyetlere ilişkin fayda ve maliyet algılamaları ve özel mal/ kamusal mal üretim yerlerinin ayrımı ile ilgilidir. Temsili demokrasilerin etkinsiz sonuçlara sebep olmasının nedeni arz, talep, ve kurumsal yapı kaynaklı aksaklıklar olduğu için çözüm önerileri de bu yapılardaki aksaklıkları hedef almalıdır. Bu bağlamda seçmen, çıkar grupları, politikacı, ve bürokrat davranışları ile kurumsal yapı üzerindeki iyileştirmeler son derece önemlidir.

Representative democracies can fail to achieve efficient outcomes because of the imperfections in the supply-side, demand-side, and institutional structure of the political decision-making mechanism. This failure, since the political decision making mechanism is controlled by the government, is a government failure. A substantial proportion of common resources is used and controlled by the public sector in today's many contemporary societies. This phenomena brings the decision-making issue as an important question for collective resources. Since they affect individual and social welfare, decisions resulted in the decision-making mechanism must be efficient and consistent. This, on the one hand, implies the equality of the Marginal Social Cost to Marginal Social Benefits; and implies the consistency between the capabilities and preferences of the society, on the other. However, the behaviors of voter, interest groups, politician, and bureaucrat; and the imperfections of institutional structure of representative democracies prevent to achieve this consistency. Other supporting structural elements for this assumption are the expansion of the government interventions to the area of private goods, the collective action problem, transaction costs, and informational problems. The efficiency of decisions held in the political decision making mechanism, mainly, depends upon the cost and benefit perceptions of economic activities, and the appropriation of the production types of private/ collective goods. Since the failures of representative democrasies come from supply, demand, and institutions-side imperfections, solutions should be focusing on those imperfections. In this context, improvements on voter, interest groups, politician, bureaucrats, and institutional design have an outstanding importance.
Keywords: Demokrasi; Saf demokrasi; Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Temsili demokrasi; Toplum bilimleri; Yönetim ve devlet sistemleri