Sıralı Analizin Kullanımıyla Oranların ve Yüzdelerin Test Edilmesi ve Bir Benzetim Çalışması - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Özet: Bu çalışmada sıralı analiz (SA) ve basit rastsal örnekleme (BRÖ) yöntemlerinden kısaca bahsedilerek, oluşturulan veritabanından benzetim yöntemi kullanılarak BRÖ ve SA ile ömeklemler çekilmiş ve analiz edilmiştir. SA ile geleneksel BRÖ arasındaki temel farklılık sıralı analizde örnek hacminin daha önceden belirlenmiş olmamasıdır. Teker teker veya grup halinde elde edilen gözlemlerin sonuçları daha önceden hesaplanan bir çift istatistik ile karşılaştırılmaktadır. Bu karşılaştırmadaki temel amaç, örneklemeye devam edilip edilmeyeceğine ve hangi alternatifin kabul edileceğine karar vermektir. Daha önce hesaplanan istatistiklere göre iki alternatiften birisine karar verilinceye kadar örneklemeye sıralı olarak devam edilir. Sıralı analizi uygularken her gözlemden sonra karşılaştırma zorunluluğu yoktur. Bir grup gözlem alındıktan sonrada karşılaştırma yapılabilir. Dolayısıyla, buda BRÖ ye göre örnek hacmi açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Örnek hacimleri açısından bu iki yöntem çeşitli hata değerlerine göre benzetim yöntemi aracılığı ile karşılaştırılmalardır.

Abstract: In this study, sequential analysis (SA) and simple random sampling (SRS) are explained briefly and samples are taken from the constructed data base with SA and SRS by using simulation methods. The main difference between SA and traditional SRS is that sample size is not predetermined in SA. The result of the observations which are obtained one by one or as a group, are compared with two statistics which are computed before. The main objective in these comparisons is to determine whether to continue sampling and which alternative to accept. It is continued sampling sequentially until deciding one of the two alternatives in accordance with the statistics computed before. There is no necessity to make comparison after each observation while practicing the SR. The comparisons could be done after making a group of observations. As a result, SA has important advantage by means of sample size compared to SRS. By means of sample size, these two methods are compared according to different errors value by using simulation.
Testing Ratios and Percens Using Sequential Analysis and a Simulation Study