Türk iş hukukunda uzaktan çalışma - Gerçek, Sevcan Günsu (My University, 2024)
Atipik bir iş sözleşmesi türü olan uzaktan çalışma, gelişen ve değişen çalışma hayatı dinamiklerinin, işçilere esneklik sağlayabilecek boyuta gelmesi ile ortaya çıkmıştır. Uzaktan çalışmanın ilk ortaya çıkan hali olarak kabul edebileceğimiz evden çalışma, işçinin evde ya da belirlediği başka bir yerde iş görmeyi üstlendiği bir iş ilişkisi olarak ifade edilebilir. Zaman içerisinde evden çalışma şekli kaybolmasa da başka bir uzaktan çalışma türü daha ortaya çıkmıştır. Tele çalışma olarak ifade edilebilecek olan uzaktan çalışma tipi, bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarının gelişmesiyle herhangi bir yere bağlı olmadan çalışma kavramını yaratmıştır. Önce Amerika Birleşik Devletleri’nde, sonra tüm dünyaya yayılan bu çalışma türü beraberinde kendine özgü sorunları ve çözümleri de getirmiştir. Covid-19’un ve gelişen, değişen dünya düzeninin etkisiyle çalışma hayatının dinamiklerinde sağlam bir yer edinen uzaktan çalışma kavramının pek çok boyutu olmakla birlikte, sağlık ve güvenlik arayışının had safhada olduğu bugünlerde uzaktan çalışmada işverenin iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüğü, işçilerin kişisel verilerinin korunması, işçilerin kişiliğinin korunması ve ulaşılamama hakkı gibi konular başta olmak üzere uzaktan çalışma konusunun iş hukuku kapsamında ayrıntılı incelenmesi ihtiyacı doğmuştur. Türk İş Hukukunda uzaktan çalışma konusunu ayrıntılı şekilde ele alacak bu çalışmanın temel amacı, çalışma modelleri içinde kendine has yapısı olan ve pek çok sektörde tercih edilen uzaktan çalışma modellerini incelemek, işçi ve işverenlerin uzaktan çalışma sürecine nasıl uyum sağladıklarını, bu çalışma modeline geçiş süreçlerini, uzaktan çalışmada karşılaşılan problemleri ve çözüm önerilerini ele almaktır.

Remote working is an atypical type of employment contract and has emerged as a result of the developing and changing dynamics of the working life to the extent that it can provide flexibility to workers. Remote working, which can be considered as the first emerging form of homeworking, can be defined as a working relationship in which the employee undertakes to work at home or at another place determined by the employee. Although homeworking has not disappeared over time, another type of remote working has emerged. This type of remote working, which can be referred to as teleworking, has created the concept of working without being tied to any location with the development of information and communication technology instruments. This type of work, which spread first in the United States and then all over the world, has brought its own problems and solutions. Although there are many aspects of the concept of remote working, which has gained a solid place in the dynamics of working life with the impact of Covid-19 and the developing and changing world order, the need for a detailed examination of the issue of remote working within the scope of labor law, especially issues such as the employer's occupational health and safety obligation, the protection of the personal data of the workers, the protection of the personality of the workers and the right to be unreachable, has arisen in these days when the search for health and safety is higher. The main purpose of this study, which will examine the issue of remote working in Turkish Labor Law in detail, is to examine the remote working models, which have a unique nature among the working models and are preferred in many sectors, to examine how employees and employers adapt to the remote working process, the transition processes to this working model, the problems encountered in remote working and the solution suggestions.
Keywords: Esnek çalışma düzenlemeleri; esnek çalışma remote work; evden çalışma; Flexible work arrangements; flexible working; home-work (work from home); İş hukuku; Labor laws and legislation; Law and legislation; tele çalışma; Telecommuting; telework; Türkiye; Uzaktan çalışma; Yasa ve yasama