İlköğretim okullarının I. kademesinde dinlediğini anlama davranışının kazandırılmasına dramatizasyonun etkisi - Yazkan, Mustafa (My University, 2000)
Yapılan araştırmalar ilköğretim okullarının birinci kademesinde okuyan öğrencilerin dinlediklerini anlamadığını ortaya koymuştur. Öğrencilerin dinlediklerini anlamalarını sağlamak için acaba hangi öğretim yöntemi kullanılmalıdır? Araştırmada bu soruya bir cevap niteliğinde olan dramatizasyonun etkisine bakılmıştır. Buna göre: İlköğretimin birinci kademesinde dinlediğini anlama davranışının kazandırılmasında dramatizasyonun etkisi nedir? sorusu araştırmanın problem cümlesini oluşturmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde dinleme hakkında, ikinci bölümünde anlama ve anlama davranışının kazandırılması hakkında, üçüncü bölümde etkisi araştırılan dramatizasyon hakkında, döndüncü bölümde ise araştırmanın metodu hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde elde edilen veriler yorumlanmış, altıncı bölümde de sonuca gidilmiş ve öneriler sunulmuştur. Bu araştırma, 1999-2000 yılında, İstanbul ilinin Ümraniye ilçesinde bulunan üç ilköğretim okulunun üçüncü ve dördüncü sınıflarında okuyan toplam 428 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmanın modeli deneme modelidir. Araştırmada istatistik hesaplamalarında 25 soru ile T testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak şu sonuçlara varılmıştır: 1- Dramatizasyon anlamayı ve hatırlamayı kolaylaştırmaktadır. 2- Dramatizasyon, dinlediğini anlama davranışının kazandırılmasında okuma yöntemine göre daha etkilidir. 3- Kız öğrenciler korkma, heyecanlanma ve sevinç gibi duygusal yaşantıların olduğu metinleri erkek öğrencilere göre daha iyi anlamaktadır.

Primary school students have diffucults of understanding the listening according to the research. What kind of understanding methods schould be used in order to their understanding? This research is looking for ıts answer. The main argue in this research is the dramatization effects on the fırst stage of the primary school students Listening is in the fırst chapter, understanding and understanding behavior in the second chapter, dramatization effects is in the third chapter, and the research method is in the fourth chapter, in the fifth chapter the data are commentated and the conslusion and the suggestions of the research is given in the sixth chapter. This research is experienced among the 428 of the three primary school students in third and fourth level especially in Ümraniye in 1999-2000. The model of the research is an essay. İn the statistical calculation of the research the T test was used with 25 questions. According te the findings these results are found: 1. The dramatization simplifies to understand and to remember. 2. The dramatization is effect more, then reading methods for the act of understand. 3. The gırls are more intelligent then the boys in reading the lectures about the anxiety pleasure, excitement and emotion
Keywords: DRAMA; İlköğretim okulları