Digital ortamda temel sanat eğitimi - İnan, N. Irmak (My University, 2006)
“Dijital Ortamda Temel Sanat Eğitimi” başlıklı sanatta yeterlik tez çalışmasında temel sanat eğitimi dersinin bilgisayar ortamında teorik ve pratik açıdan incelenmesi amaçlanmıştır. Giriş bölümünde, sanatçı ve tasarımcı yetiştiren kurumların çağı yakalayabilmesi amacıyla ilk yıldan itibaren bilgisayar ve gerekli programların öğretimine yönelik dersleri eğitim programlarına eklemeleri gerekliliği üzerinde durulmuş, bunun da en doğru yönteminin Temel Sanat Eğitimi üzerine kurgulanmasıyla sağlanabileceği belirtilmiştir. 1.Bölüm’de; tasarım sürecinin ilk elemanı olan “NOKTA” konusu dijital ortamda oluşturulmuş örnek çalışmalar ve yöntemlerinin anlatımlarıyla irdelenmiştir. 2.Bölüm’de; “ÇİZGİ” konusu ve çeşitleri dijital ortamda oluşturulmuş örnek çalışmalar ve yöntemlerinin anlatımlarıyla irdelenmiştir. 3.Bölüm’de; “IŞIK” konusu dijital ortamda oluşturulmuş örnek çalışmalar ve yöntemlerinin anlatımlarıyla irdelenmiştir. 4.Bölüm’de; “FORM” konusu ve çeşitleri dijital ortamda oluşturulmuş örnek çalışmalar ve yöntemlerinin anlatımlarıyla irdelenmiştir. 5.Bölüm’de; “DOKU” konusu ve çeşitleri dijital ortamda oluşturulmuş örnek çalışmalar ve yöntemlerinin anlatımlarıyla irdelenmiştir. 6.Bölüm’de; “STRÜKTÜR” konusu ve çeşitleri dijital ortamda oluşturulmuş örnek çalışmalar ve yöntemlerinin anlatımlarıyla irdelenmiştir. 7.Bölüm’de; “RENK” konusu, çeşitleri ve renk kontrastları dijital ortamda oluşturulmuş örnek çalışmalar ve yöntemlerinin anlatımlarıyla irdelenmiştir. 8.Bölüm’de; “ZITLIK” konusu ve çeşitleri dijital ortamda oluşturulmuş örnek çalışmalar ve yöntemlerinin anlatımlarıyla irdelenmiştir. 9.Bölüm’de; Temel Sanat konu ve ilkelerinin irdelenebileceği Sanat Eserlerinden örnekler yanında dijital ortamda oluşturulmuş kişisel çalışmalara da yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise sanatçı ve tasarımcıların mutlaka çağdaş teknolojide belli bir yetkinliğe kavuşmalarının gerekliliği üzerinde durulmuş, ancak, unutulmaması gereken bir gerçek olarak da; teknik gelişmeler ve yenilikler ne denli sınırsız olursa olsun, önemli olanın, onu kullanan beyinlerin ürettiği düşünceler ve tasarılar bütünü olduğu, geleneksel yöntemler, fotoğrafın kullanımı, dijital teknolojinin kullanımı yada daha henüz adını bilmediğimiz, hatta keşfedilmemiş yöntemlerin, her birinin sanatçının düşüncesinin aktarım sürecinde sadece birer araç olduğu vurgulanmıştır.
Keywords: Eğitim_Sanat; Grafik Sanatlar