Yönetim Kurullarındaki Cinsiyet Çeşitliliği ile Çeşitliliğin Finansal Performans Etkisi: Gelişmekte Olan Piyasa Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Cinsiyet eşitliği farkındalığı son yıllarda artmıştır. Ancak yö-netim kurullarında kadınların temsili hâlen düşük seviyelerdedir. Öte yandan, yönetim kurullarında farklı cinslerin eşit oranda tem-sil edilmesinin daha iyi finansal sonuçlara neden olup olmadığı so-rusu da henüz tam olarak cevaplanamamıştır. Bu çalışma BIST’te finans sektörü dışında faaliyet gösteren 151 şirketin 2008 – 2015 yılları arasındaki verilerini inceleyerek bu konu üzerinde yeni ka-nıt sunmayı amaçlamıştır. Yönetim kurullarında kadınların varlığı şirketin performansını arttırır hipotezi, performans ölçüsü olarak ROA ve ROE kullanıldığı durumlarda reddedilmiştir. Kadın yöne-tim kurulu üyesi ve Tobin Q oranı arasında, sistem GMM yöntemi kullanılarak içsellik (endogeneity) göz önünde bulundurulduğu du-rumda dahi ters ilişki bulunmuştur.

Awareness on gender equality has recently increased, however, representation of women on boards is still low and it is still an unanswered question that leveling gender diversity leads to better financial results. This study, based on a data of 151 non-financial firms of BIST between 2008 to 2015, aimed to provide evidence on this relationship. The hypothesis that presence of woman directors improves firm’s performance was rejected, when firm performance was measured by ROE and ROA. A negative relation between presence of woman directors and Tobin’s Q is revealed when endogeneity of gender diversity was addressed, using system GMM estimation.
Gender Diversity in The Board Room and Its Financial Performance Effect: Evidence from an Emerging Market
Keywords: İş; İşletme Finans; İktisat; İşletme