Avrupa Birliği’nin Türkiye ekonomisi üzerine etkileri - Başpınar, Nesrin (My University, 2004)
AVRUPA BİRLİĞİ'NİN TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNE ETKİLERİ (TEZ ÖZETİ) Türkiye; 1963'de imzaladığı Ankara Antlaşması , 1970'de imzaladığı 'Katma Protokol'den sonra tam üyelik başvurusunu 1987 yılında yaptı ve 1989 yılında sudan bahanelerle reddedilmeye başlandı. Aslında ekonomik olarak Avrupa ile uygunluk bir anlamda sağlanmıştı. Fakat 1995 yılında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması ile Türkiye tek taraflı olarak Avrupa Birliğine bağlandı ve böylelikle Türk pazarı AB'ne tamamen açılarak Türkiye'nin dış ticaret politikası AB'nin belirlediği politika ve uygulamalara bağlı kaldı. Türkiye, 1997 Lüksemburg Zirvesinde genişlemenin dışında tutuldu, 1999 Helsinki Zirvesi'nde ise aday ülke olarak ilan edildi. Aralık 2000'deki Nice Zirvesi'nde ise aday 12 ülkeye takvim sunulmasına karşın Türkiye'nin 2010 yılında değerlendirmeye alınacağı belirtildi. Bu tezin amacı; Avrupa Birliğinin entegrasyon sürecinde, AB ile Gümrük Birliğini hayata geçirerek dünya ekonomisi ile entegrasyon çabalarını yoğunlaştıran Türkiye ekonomisinin AB içinde ne gibi kazanç ve kayıplarının olacağı veya AB'ni ne gibi etkiler yaratacağının ele alınmasıdır. Birinci bölümde; Avrupa Birliği'nin tarihsel süreci ele alınarak Avrupa Birliğinin oluşturulmasındaki mantık ve devamındaki genişleme süreci ortaya konulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde; Avrupa Birliği'nin politikaları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyelik için yaptığı başvurular, tarihi sürecinde değerlendirilerek, Avrupa Birliğinin oyalama taktikleri ve aynı zamanda Türkiye'ye olan bağlılığını ortaya konulan gelişmelerle ele alınmıştır. Dördüncü bölümden itibaren sırasıyla; Avrupa Birliği'nin Türk Tarım Politikasına, Sanayi Politikasına, Enerji Politikasına, Turizm Politikasına, Ulaştırma Politikasına, Tüketici Politikasına sektörel bazda etkileri ile Türk Dış Ticaret Politikası ve Ödemeler Dengesi ile Para ve Maliye Politikaları üzerine olası etkileri ele alınmıştır. Son bölümde ise genel bir değerlendirilme yapılarak sonuç ortaya konmuştur. THE EFFECT OF EUROPEN UNIONS ON TURKISH ECONOMY (SUMMARİSE OF HTE THESİS) Turkey demanded entire membership application in 1987 with the Ankara Solemn Agreement in 1963 and Appendage Protocol in 1970 then in 1989 started to be refused with unacceptable excuses. Essentially economic appropriateness had been provided. But with the Customs Union Pact signed in 1995, Turkey joined Europen Union as single side. Concequently Tukish market opened to Europen Union and the external commercial politics of Turkey was governed by them. Turkey was kept out development in 1997 on Luxemmburg Meeting and being declared as a member country in 1999 on Helsinki Meeting. In spite of the date offerd twelve member country in december 2000 on Nice Meeting. It was started that Turkey will be accepted to evaluation in 2010. The aim of this thesis is to evaluate that: During the integration proses of Europen Union, Turkey signed Customs Union and densed integration efforts to world economy. As a result of these; to evaluate the effect, gain, and lost in Europen Union. In first part: the historical prosess of Europen Union is evaluated and than tried to declare the reasons of creating such a union. In second part: the politics of Europen Union are evaluated and in thirth part: The membership applications Turkey made are evaluated in a historical prosess. In a series from the fourth part: the effect of Europen Unions on Turkish agriculture politics, Energy politics, Industrial politics, Tourism politics, Transportation politics, Consumer politics, and Turkish external commercial politics and payment level and finances politics are evaluated. Ans a general evaluation has been made and the results are declared in final part.
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye; Türkiye_Ekonomi