Farklı seksiyonlarda yer alan 3 Origanum türünün antidiyabetik ve antikanser aktivite açısından incelenmesi - Bay, Merve Nur (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmada, Origanum sipyleum, Origanum bilgeri ve Origanum laevigatum türlerinin in vitro olarak antidiyabetik ile antikanser aktivitelerinin karşılaştırılmalı olarak araştırılması, en aktif çıkan ekstrenin fraksiyonlandırılması ve aktif fraksiyonun fitokimyasal içeriğinin açığa çıkarılması amaçlanmıştır. Ayrıca ekstrelerin antioksidan aktiviteleri ile toplam sekonder bileşik miktarları da ölçülerek karşılaştırılmalı bir değerlendirme yapılması düşünülmüştür. Gereç ve Yöntem: Ekstreler ve fraksiyonlar sırasıyla maserasyon ve sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemleriyle elde edilmiştir. Antidiyabetik ve antikanser aktivitelerin belirlenmesi için sırasıyla α-glukozidaz inhibitör ve MTT yöntemleri kullanılmıştır. Ayrıca antioksidan aktiviteyi araştırmak için ABTS ve DPPH radikallerini süpürücü yöntemleriyle çalışılmıştır. Örneklerin toplam fenolik bileşik, flavonoit ve triterpen miktarları sırasıyla Folin-Ciocalteau, AlCI3 ve vanilin-perklorik asit yöntemleri kullanılarak hesaplanmıştır. Aktif fraksiyonun fitokimyasal içeriği GC-MS ile araştırılmıştır. Bulgular: Etanol ekstreleri arasında OBE, OBE'nin fraksiyonları arasında ise OBEA sırasıyla 145.70 ve 112.40 µg/ mL'lik İK50 değeriyle en güçlü α-glukozidaz inhibitör aktiviteyi sergilemiştir. Ekstrelerden OBE, 40,48 µg/ mL İK50 değeriyle Hep3B kanser hattına karşı en iyi aktiviteyi sergilemiştir. ABTS ve DPPH radikallerine karşı en önemli antioksidan aktiviteyi ise OLE sırasıyla 26.98 ve 63.55 µg/ mL İK50 değerleriyle göstermiştir. OBEA'da 6-Hidroksiflavon-β-D-glukozit; Oktanamit, N-(3-metilfenil)-; Pentanamit, N-(3-metilfenil)-; 9- Oktadekenoik asit, (E)-; 4'-Hidroksi-4-metoksi-2'-metilkalkon (isomer 2); Asethidrazit, 2- metoksi-2-fenil-N2-(1-naftilmetilen) ve N-m-Tolil-suksinamik asit majör bileşikler olarak bulunmuştur. En yüksek toplam fenolik ve flavonoit bileşik içerikleri ekstreler arasında OLE'de, fraksiyonlar arasında ise OBEA'da bulunurken, toplam triterpen bileşik içeriği ise ekstreler arasında OBE'de, fraksiyonlar arasında ise OBH'da bulunmuştur. Sonuç: Bu sonuçlar Origanum bilgeri türünün önemli bir antidiyabetik ve antikanser, Origanum laevigatum türünün ise önemli bir antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda Origanum bilgeri türü göstermiş olduğu antidiyabetik etkiyle Origanum türlerinin etnobotonik kullanımını doğrulamıştır. Bununla birlikte tüm aktivite sonuçlarının in vivo çalışmalarla desteklenmesi ve aktif bileşiklerin ortaya çıkarılması için daha ileri çalışmalar gerekmektedir.

Objective: In this study, it was aimed to investigate the in vitro antidiabetic and anticancer activities of Origanum sipyleum, Origanum bilgeri, Origanum laevigatum comparatively, to fractionate the most active extract and to reveal the phytochemical content of the active fraction. In addition, it was planned to make a comparative evaluation by measuring the antioxidant activities and total secondary compound amounts of the extracts. Materials and Methods: Extracts and fractions by maceration and liquid-liquid extraction methods were obtained, respectively. α-glucosidase inhibitor and MTT methods were used to determine antidiabetic and anticancer activities, respectively. In addition, ABTS and DPPH radical scavenging methods were used to investigate antioxidant activity. Total phenolic compound, flavonoid and triterpene amounts of the samples were calculated by Folin- Ciocalteau, AlCI3 and vanillin-perchloric acid methods, respectively. Phytochemical content of the active fraction was investigated by GC-MS. Results: Among the ethanol extracts, OBE and among the fractions of OBE, OBEA exhibited the strongest α-glucosidase inhibitory activity with IC50 values of 145.70 and 112.40 µg/ mL, respectively. OBE presented the best activity against Hep3B cancer line with 40.48 µg/ mL IC50 value among the extracts. OLE with an IC50 values of 26.98 and 63.55 µg/ mL showed the most significant antioxidant activity against ABTS and DPPH radicals, respectively. In OBEA, 6-Hydroxyflavone-β-D-glucoside; Octanamide, N-(3-methylphenyl)-; Pentanamide, N-(3-methylphenyl)-; 9-Octadecenoic acid, (E)-; 4'-Hydroxy-4-methoxy-2'-methylchalcone (isomer 2); Acethydrazide, 2-methoxy-2-phenyl-N2-(1-naphthylmethylene) and N-m-Tolyl- succinamic acid were found as major compounds. The highest total phenolic and flavonoid were found in OLE among the extracts and in OBEA among the fractions, while the highest total triterpene content was found in OBE among the extracts and in OBH among the fractions. Conclusion: These results show that Origanum bilgeri has significant antidiabetic and anticancer activity, and Origanum laevigatum has significant antioxidant activity. At the same time, Origanum bilgeri has confirmed the ethnobotonic use of Origanum species with its antidiabetic effect. However, further studies are required to support all activity results with in vivo studies and to reveal the active compounds.
Investigation of antidiabetic and anticancer activity of 3 Origanum species in the different sections
Keywords: anticancer activity; antidiabetic activity; antidiyabetik aktivite; antikanser aktivite; antioksidan aktivite; antioxidant activity; Farmakognozi; Origanum species; Origanum türleri; Pharmacognosy; secondary metabolites; sekonder metabolitler