II. Meşrutiyet döneminde İstanbul’da Arapça basın (1908-1918) - Thabet, Shahenda A. (My University, 2013)
Bu çalışmanın konusu II. Meşrutiyet döneminde İstanbul’da Arap basınıdır. Bu çerçevede İstanbul’da basılan Arapça gazete ve dergiler değerlendirilmiştir. Bu yapılırken Osmanlı Arap vilayetlerinde çıkarılan gazete ve dergiler de ihmal edilmemiş ve kısmen onlara da temas edilmiştir. İkinci Meşrutiyet yılları genel olarak Osmanlı basının en gelişmiş dönemidir. Merkezde ve taşrada pek çok gazete ve dergiler çıkmıştır. İstanbul’daki Arapça basın dönemin hürriyet ortamından istifade ederek siyasi nitelikli yazılar yayınlamıştır. Bir noktada dönemin bağımsız, liberal ve milliyetçi Arap aydınları bu gazeteler etrafında toplanmıştır. Kimi adem-i merkezi yönetim talep ederken kimi de İttihatçılarla aynı fikirleri benimsemiştir. Aralarında ayrılıkçı fikirlere sahip olanlar da bulunmaktaydı. Bu tezde üç örnek gazete ele alınmıştır: El-Adl, Şems’ül Adalet, Cihan-i İslam. Çalışmada İstanbul’da Arapça basılan gazete ve dergilerin sahipleri ve yayın süreleri gibi bütün detaylar verilmiştir. rutiyet, Arapça Basın, El-Adl, Şems’ül Adalet, Cihan-i İslam.

The Arabic press in Istanbul during the II Constitutional period is the theme that we have focused in our work. In this consequence, newspapers and magazines in Arabic language had been taken into account. Also we have evaluated the newspapers and magazines where had been published in Arabic provinces. The Constitutional Period was the peak of the Ottoman press. Therefore, A lot of newspaper and magazine had published both in Ottoman capital and other provinces. Arabic press in İstanbul used to publish its own political thoughts using the freedom environment which has newly began. Also, liberal, independent and nationalist Arabian intellectuals had surrounded these newspapers and magazines. Some of them requested decentralized administration, some of them used to adopt the Committee of Union and Progress Party (İttihad). Sometimes there were separatist ideas between them. In this thesis three newspapers had been taken as an example: El-Adl, Şems’ül Adalet, Cihan-i İslam. In our work, we have showed all the details about the publication period, owners of those Arabic newspapers and magazines which have published in Istanbul. rutiyet, Arapça Basın, El-Adl, Şems’ül Adalet, Cihan-i İslam.
Keywords: Gazeteler; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Siyaset ve Yönetim; Tarih; Türkiye