Evaluation of the effect of plyometric exercises on the speed of the ball and the hitting percentage during a service - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu çalışmada, tenisçilerde pliometrik antrenmanların servis vuruş süratleri ve vurulan hedefe isabet yüzdelerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya, yaşları 20-25 arasında 40 erkek tenisçi gönüllü olarak katıldı. Katılımcılar yaşlarına göre karşılıklı olarak dengelendi ve yansız atama yolu ile deney (n=20) ve kontrol (n=20) grubuna ayrıldı. Deney grubu üyeleri sekiz haftalık klasik tenis antrenmanlarına ilave olarak pliometrik antrenman programına katılırken (haftada 3 gün, günde 2 set), kontrol grubu bu süreçte sadece klasik tenis antrenmanına devam etti. Bağımlı değişkenlere ilişkin ölçümler çalışmanın başlangıcında, 4. haftanın ve 8. haftanın sonunda yapıldı. Antrenman programının bağımlı değişkenler üzerindeki etkilerini değerlendirmek için Mixed between-within subjects ANOVA kullanıldı. Ortalama pik tork skorlarındaki anlamlı değişimlerin alt vücut için özellikle 600/sn ve 1200/sn deki direnç hızlarında (sağ ekstansiyon / sağ fleksiyon), üst vücut için 600/sn deki direnç hızında (dış rotasyon) deney grubundan kaynaklandığı görülmüştür (p<.05). Serviste sağ ve soldan kullanılan vuruşlardaki maksimum hız gelişimleri deney grubunda anlamlı olarak daha fazla olmuş, isabet skorlarındaki gelişim tüm servis atışlarında deney grubunda ortaya çıkmıştır (p<.05). Sonuç olarak, klasik tenis antrenmanına ilave olarak uygulanan pliometrik egzersizlerin tenisçilerin omuz ve bacak kuvveti üzerinde olumlu etkiler yaptığı, atış ve vuruş hızları ile birlikte isabet oranlarınıda geliştirdiği görülmüştür.

In this study, the effect of the plyometric exercises on the speed and the hitting percentages of the services in tennis players was investigated. 40 male volunteer tennis players aged between 20-25 were included the study. The participants were balanced and divided into the study (n=20) and the control (n=20) groups via unbiased allocation. The participants in the study group attended the plyometric exercise programme in addition to the classical eight-week tennis exercise (3 days in a week, 2 sets in each day) while the participants in the control group continued only the classical tennis exercise. The measurements of the dependent variables were done at the beginning of the study, at the end of the fourth and the eighth weeks. The mixed between-within subjects ANOVA was used to evaluate the effects of the exercise programme on the dependent variables. It was seen that the significant differences in the mean peak torque scores was originated from the study group and it was particularly in the resistance velocity of 600/second and 1200/second (right extension/right flexion) for the lower body and in the resistance velocity of 600/second (external rotation) for the upper body (p<.05). The maximum speed improvement in services used in both right and left was significantly higher in the study group, the improvements in the hitting scores in all services was seen in the study group (p<.05). As a result it was seen that the plyometric exercises performed in addition to the classical tennis exercises has caused positive effects on the shoulder and leg strength of the tennis players and also it has improved the shooting and hitting speeds and the percentage of the hitting.
Tenisçilerde pliometrik antrenmanların servis atışında topun hızına ve isabeti yüzdelerine etkisinin incelenmesi
Keywords: Spor Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları