Performansa dayalı ücret sistemelerinin ücrette adaleti sağlaması açısından değerlendirilmesi: Kadıköy Belediyesi’nde bir araştırma - Şahin, M. Vedat (My University, 2004)
Bu araştırmada, performansa dayalı ücret sistemlerinin uygulanmadığı bir kurumda, çalışanların ücrette adaleti neyle ilişkili gördükleri, bunun çalışanların demografik özellikleri açısından incelemesi ve performansa dayalı ücret sistemlerinin ücrette adaleti sağlaması açısından, çalışanların algılarının ne olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmadan önce kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde performans ve ücret kavramları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise performansa dayalı ücret sistemleri hakkında ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Daha sonra performansa dayalı ücret sistemlerinin ücrette adaleti sağlaması bakımından bir değerlendirmesi yapılmıştır. Üçüncü bölümünde ise, performansa dayalı ücret sistemlerinin ücrette adaleti sağlaması açısından değerlendirilmesi amacıyla Kadıköy Belediyesi çalışanları üzerine iki aşamalı olarak yürütülen bir araştırma yapılmıştır. Uygulama safhasında 'ücrette adaleti algılama ölçeği' oluşturulmuştur. Daha sonraki aşamada anket formu geliştirilerek Kadıköy Belediyesi'nde uygulanmış, ölçeğin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmış ve bu aşama sonrasında istatistiki analizler yapılıp sonuçlar değerlendirilmiştir.

In this study, I tried to determine, to what the workers relate the equity in wages, the investigation of this in view of the workers' demographic properties and the perceptions of the workers to the fact that the wage systems related to performance provide equity in wages, in on institution where a performance based wage system is not applied. First of all I made a detailed literatüre investigation. In the first part of the study, I wrote about the concepts of wage and performance. In the second part there is a detailed information about the wage systems related to performance. There is also an assesment about the fact that the wage systems related to performance provide equity in wages. In the third part there is the two-phase resarch, done with the adıköy Municipal workers, as the practical part of the study. In the practical part I prepared a 'perceiving the equity in wage criterion'. In the following phase it was improved to a poll and applied to Kadıköy Municipal workers. The acceptability and reliability analysis were made and after the statistical analysis had been made, the results were assessed as conclusion.
Keywords: Genel yönetim; Performans Değerlendirme; Personel yönetimi; Ücret ve maaş yönetimi; Ücret Yönetimi