Kur’ an- ı Kerim’ de Lut (as), bununla ilgili israiliyyat ve günümüze mesajları (Bir konu tefsiri denemesi) - Şahan, Ramazan (My University, 2000)
Yukarıdaki başlık altındaki çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Bu bir konu tefsiri denemesi olduğu için giriş kısmında önce Konulu Tefsiri ele alıp inceledik. Konulu Tefsirin tarifi ve çeşitleriyle ilgili farklı görüşler vardır. Ancak bu metodda önemli olan Kur'an'dan bir konu seçerek bu konuyu ayetler ışığında enine boyuna incelemektir. Biz de Kur'an'daki Lût (as) kıssasıyla ilgili ayetleri inceleyip değerlendirmeye çalıştık. Çalışmamız aynı zamanda Kur'an kıssalarından biridir. Kur'an bir takım gaye ve maksatlar için bazı kıssaları bizlere anlatır. Kıssaların en önemli gayesi tarihten ders almaktır. Bu kıssaların çeşitleri ve kendine has özellikleri vardır. En önemli özelliği ise şudur: Kur'an, kıssaları bir tarih kitabı gibi kronolojik bir sıra içinde sunmaz. O, yeri geldiğinde bir kıssanın ilgili bölümünden örnek kabilinden bazı pasajlar sunar. Kur'an'ın, özünü sunduğu bu kıssaların bir çoğu Kitab-ı Mukaddes'te de teferruatlı bir şekilde mevcuttur. Bazı tarihçi ve müfessirler Kur'an'ın bu

kıssalarını açıklamak için Tevrat'a ve İncil'e baş vurmuşlardır. Böylece İsrâiliyyât dediğimiz bir çok yabancı bilgi İslam kültürüne karışmıştır. Bunun için çalışmamızın giriş kısmında İsrailiyyat konusunu da ele alıp inceledik. Lût kıssasının önemli kahramanları vardır. Birinci bölümde önce kıssanın kahramanlarını tanıttık. Bu meyanda Hz. Lût, Lût'un karısı ve kızları, Hz. İbrahim, İbrahim'in hanımı (Sâra ) ve konukları (müjde ve azab melekleri) ile Lût kavmini tanıtmaya çalıştık. Daha sonra olayın geçtiği yeri ve zamanı inceledik. Kıssanın asıl önemli noktası Hz. Lût'un kavmine yaptığı daveti, kavminin buna göstermiş olduğu tepkisi ve başlarına gelen felakettir. İşte bu olayın özeti şudur: Henüz küçük yaşta babasını kaybeden Lût (as) amcası Hz. İbrahim'in yanında büyür, O'nun yüce Yaratıcı'yla ilgili sözlerini dinler ve iman eder. Irak bölgesinde yaşayan Hz. İbrahim'i -putlara karşı çıkıp onları kırdığı zaman- kavmi ateşe atar. Ateşte yanmayan Hz. İbrahim yeğeni Lût (as)'u ve hanımı Sara'yı alarak önce Filistin-Şam civarına daha sonra Mısır'a hicret ederler. Mısır'da da Firavun'un zulmünden dolayı duramayıp tekrar geri Filistin-Şam civarına dönerler. Hz. İbrahim bu bölgede peygamberliğini sürdürürken Lût (as) bu günkü Lût Gölü'nün bulunduğu sodom ve civarına peygamber gönderilir. Sodom ve civarındaki insanların en önemli özelliği eş cinselliktir. Buna da cimrilikleri sebep olmuştur. Hz. Lût'un uzun yıllar uğraşmasına rağmen bu kavimde zerre kadar bir düzelme olmamıştır. Hatta Hz. Lût'u tehdit etmişler, onunla alay ederek hadi doğru söylüyorsan, gerçekten peygambersen bize Allah'ın azabını getir de görelim demişlerdir. Hz. Lût'un duası üzerine Allah meleklerini gönderir. Bu melekler önce Hz. İbrahim'e uğrar, ona bir çocuk müjdesi verirler. Bu arada Lût kavminin helâkini de haber verirler. Hz. İbrahim azabın ertelenmesi için mücadele eder. Çünkü henüz Hz. Lût da oradadır. Hz. İbrahim'in bu isteği kabul edilmez. Ancak melekler Lût'un kurtarılacağını haber verip oradan ayrılır, Hz. Lût'un yanına gelirler. Hz. Lût'un karısı dinsiz biridir. Kocasına ihanet eder. Gider kavmine haber verir. Kavmi yakışıklı genç sûretinde gelen bu elçileri elde etmek için koşup gelirler. Hz. Lût konuklarını korumak için bazı tekliflerde bulunur. Ancak bu sapık kavim hiçbir şeyi kabul etmez. Hz. Lût'un evine saldırıp illa da melekleri ele geçirmek isterler. Melekler önce saldırganların gözlerini kör ederler. Daha sonra Hz. Lût ve ehlini şehirden çıkarıp Sodom ve çevre şehirleri alt-üst ederler. Lût'un karısı da dahil bütün toplum helâk olur. Hz. Lût ise azaptan kurulanlarla beraber amcası Hz. İbrahim'in yanına gider. Ölünceye kadar da Hz. İbrahim'in yanında yaşamaya devam eder. Allah Kur'an'da bu olayı anlattıktan sonra bu kavmin ardından kalan ibret verici bazı alametlere dikkat çeker. İnsanların bu kalıntıları inceleyip aklını başına almasını ister. Günümüz insanının tarihi olaylardan sonuçlar çıkarmasını murad eder. Dolayısıyla Kur'an'ın diğer kıssalarında olduğu gibi bu kıssadan da insanlığın çıkaracağı bir çok ibret ve ders vardır. Hz. Lot İn The Qoran Connacted, with This İsrâelites and Messages to Our Day Our study about this topic it has been formation from an introduction and two section At first we examined text of topic the interpretation (Konulu Tafseer) in enter section because of the test a topic interpretation. There are different opinions interested with kinds and explain of the topic interpretation. Text of topic the interpretation is selecting and examining a topic from the Qoran. We selected a topic of the Qoran. and examined to topic with help of the verses .We studyed to put to good use interested verses with story of Lot(as) in the Qoran At the same tame Our study is one of the stories of the Qoran. The Koran tells us some stories for in intentions and to aims. The most important aim is to take from lessons from the history. There are kinds and the features. The most important that's The Koran When the place come İt puts farward some messages from interested section of a story. The Koran offered a lot of these stories there are detailsly in the Bıble (Kitab-ı Mukaddes). Some historian and interpretationer have applyed to Pentateuch and to Gospel for explain stories of the Qoran. So a lot of foreign information we said İsraelıte mixed to Islamic culture. For this We examined to topic İsrailiyyat at enter section of the our study. There are important the heros of stories Lot. At first we introduced the heros of the story in first section. We studyed to introduce to Hz Lot, his wife and his daughters, Hz. İbrahim and his wife (Sara) and guests (good news and the punishment angels) with the nation of Lot. Later We searced to take place and time of the event. The foundation point of the story is Hz. Lot's invitationing to his nation, their reactioning to Hz.Lot and They have met with a disaster. That's summary of this event: Hz. Lot (as) When he was a child his father died. He went to his uncle. His uncle enlarged to him. He listens his uncle's words interested with Allah (God) and He faiths in Allah. Hz. İbrahim lived in district of Irak. When he broke to idols his nation threw to fire. Hz. İbrahim didn't catch fire. At first He took to his nephew Lot (as) and his wife Sara to district of Filistin-Şam. Later They emigrationed to Mısır.They couldn't stay to here because of curuise of Firavun. They come back again to district of Filistin-Şam. Hz. İbrahim has been continue his prophet there, Allah sent to Hz Lot as prophet to Sodom and its district. The most important feature is homosexual of the people in Sodom and its district. Their stinginess have caused it. Hz Lot struggled for correction to them but they didn't correction. They menaced to him. They made fun of him. They said that him: if you speak the truth, if you prophet really, bring down God's (of Allah) scourge upon us so that we can experience. Allah (God) sent the angels for prayer of Lot (as). At first these angels called by İbrahim (as) They told the good news a child. Meanwhile they inform the destroy of Lot' nation. Hz İbrahim struggles for postpone of the destroy. Because Hz Lot is there yet. Hz İbrahim's want don't accept. Just they informed that he will deliver. After they left to there, they come to by side of Lot(as). Hz. Lot's wife is irreligious. She betroys to her husband. She informed the unbelivers: Handsome young men have arrived as guest. His nation came running for to get the envoys. Hz. Lot (as) some proposes for protect his guest. But this pervert don't accept noting. They would like to attact Lot's house to get the angels. At first the angels to blind their eyes. Later the angels put out from city to Hz.Lot (as) and his tame. The angels have turned upside down. All community have perished including Lot's wife. Hz.Lot goes to his uncle (Hz. İbrahim), together with his tame. He lives by side of his uncle forever. Allah (God) attract attention some sign in the Qoran. Allah (God) wanted that we must draw a lesson from this event. We hope our today the people draw a conclusion from events historical.
Keywords: KUR’AN-I KERİM_TEFSİRLER