Toplumsal dönüşümler bağlamında teknoloji-sanat ilişkisi ve (bilişim teknolojilerinin sanatta estetik ve yaratıcılığa etkilerinin algılanışı üzerine bir araştırma) - Elitsoy, Zeliha Aslı (My University, 2008)
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜMLER BAĞLAMINDA TEKNOLOJİ – SANAT İLİŞKİSİ ve (BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN SANATTA ESTETİK VE YARATICILIĞA ETKİLERİNİN ALGILANIŞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA) Bu çalışmanın amacı, toplumsal dönüşüm evrelerinde önemli rol oynayan teknolojik gelişmelerin, sanatsal yaratıcılığa etkilerinin ortaya konmasıdır. Mevcut durumun en iyi şekilde kavranabilmesi için, teknoloji ve sanat ilişkisinin tarihsel süreçte nasıl bir etkileşim geçirdiklerini anlamak gerektiği fikrinden yola çıkılarak, çalışmanın ilk bölümünde tarihsel bir anlatım izlenmiştir. Tarihsel evreler, büyük toplumsal dönüşümlerin yaşandığı zaman dilimleri göz önüne alınarak dönemlere ayrılmıştır. Günümüzde bilgisayar ve dijital teknolojiler sayesinde, teknoloji ve sanat her zamankinden daha fazla etkileşime geçmiş; ileri teknolojiler sanatsal yaratım ortamlarına ve dağıtım kanallarına büyük ölçüde hakim olmuştur. Yaşanan bu yeni dönem, sanatsal anlamda bir takım yeni tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Bu tartışmalar ekseninde ele alınan dijital teknolojilerin, sanatsal üretime etkileri hakkında, bilgisayar ve sanat eğitimi almış profesyonellerin görüşlerini ortaya koymak amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması kapsamında, Bilgisayar Mühendisliği ve Güzel Sanatlar eğitimi almış iki farklı grubun konuya hangi perspektiften yaklaştıkları tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, her iki grup arasında anlamlı bir görüş farklılığı bulunamamıştır. THE RELATION BETWEEN TECHNOLOGY – ART and (A RESEARCH ABOUT THE PERCEPTION OF THE EFFECTS OF INFORMATICS TECHNOLOGIES OVER THE AESTHETIC AND CREATIVITY OF ARTS) The aim of this study is to exhibit the effetcs of the technological improvements, which occurred during the great transformations, over the arts . In order to understand the existing situation best, the study dealed on its first part with the inquiry of the relation of arts and technology over a long historical process. Historical periods distinguished from each other in regard to the great transformations. Nowadays, with the effect of the computer and digital technologies, interactions between arts and technology significantly increased and high technologies started to dominate the creation and distribution channels of arts. This new period brought new debates about the artistic currents. Under the guidance of those debates, a study of survey about the effects of the digital technologies was done to the professionals of arts and computer engineering in order to understand their views. Under the study of survey, views of the two groups consisted of Computer Engineers and Fine Artists researched and their common attitudes was found. And it was understood that the two group’s views was common and no great difference found out.
Keywords: Bilişim; Estetik_Sanat; Toplumsal Dönüşüm