İntraoperatif pozisyona bağlı komplikasyonların belirlenmesi - Şahin, Aymelek (My University, 2004)
İNTRAOPERATİF POZİSYONA BAĞLI KOMPLİKASYONLARIN BELİRLENMESİ Adı ve Soyadı: Aymelek ŞAHİN Danışman adı: Doç. Dr. Fatma ETİ ASLAN Program: Ameliyathane Hemşireliği Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği

Bu araştırma, intraoperatif dönemde hastaya verilen pozisyona bağlı oluşabilecek komplikasyonları ve bu komplikasyonları önlemeye yönelik yaklaşımları belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini; İstanbul Anadolu yakasında yer alan Marmara Üniversitesi Hastanesinde cerrahi girişim uygulanan hastalar oluşturdu. Örnekleme 18-65 yaş aralığında, genel anestezi alan, cilt hasarı, aterosklerozu, kardiyak problemi, diyabeti, hipovolemisi, hipotansiyonu, anemisi, ödemi ve enfeksiyonu olmayan, immünosupresif ve kanser tedavisi almayan ve cerrahi girişimi iki saat ve daha uzun süren 166 hasta alındı. Araştırmada veriler Bireysel Özellikler Formu, İntraoperatif Pozisyon İzlem Formu ve Komplikasyon/ Sorun Değerlendirme Formu ile toplandı. Bulguların değerlendirilmesinde yüzdelik dağılımı ve ortalama kullanıldı. Araştırma sonucunda; hastaların % 60.2'sinin 45-65 yaş aralığında, % 50.6'sının kadın ve % 42.8'inin beden kitle indeksinin 19-24 arasında olduğu belirlendi. Hastaların % 51.2'sinin cerrahi girişim süresinin üç saatten uzun sürdüğü, % 62.6'sına supine pozisyonu uygulandığı ve toplam 18 hastada %10.8 oranında komplikasyon geliştiği görüldü. En fazla komplikasyonun dolaşım ve kas-iskelet sisteminde, lateral pozisyonda, 45-65 yaş aralığında, kadınlarda, şişmanlarda ve cerrahi girişim süresi üç saatten uzun süren hastalarda olduğu belirlendi. Bu sonuçlara göre uygulanan beş temel pozisyon içinde supine pozisyonunun en fazla uygulandığı ancak en fazla komplikasyonun lateral pozisyonda geliştiği, cinsiyetin, ileri yaşın, şişmanlığın ve cerrahi girişim süresinin intraoperatif dönemde pozisyona bağlı komplikasyon gelişimini arttırdığı söylenebilir. THE DETERMINATION OF THE COMPLICATIONS RELATED TO THE INTRAOPERATIVE POSITION Name and Surname: Aymelek ŞAHİN Counselor Name: Doç. Dr. Fatma ETİ ASLAN Reception Date: 21.10.2004 Programme: Perioperative Nursing Department: Surgical Nursing SUMMARY: This study was done descriptively and analitically to determine the complications which might result from the position of the patient during the intraoperative period and to determine the approaches to prevent these complications. The study environment included the patients who had surgical operations in a Marmara University Hospital in İstanbul. The sample group consisted of 166 patients between the ages of 18-65, who had general anesthesia, who did not have skin injury, arteriosclerosis, cardiac problem, diabetes, hypovolemia, hypotention, anemia, oedema, infection, and who did not recieve immunosupresive and cancer therapies and whose operations lasted two hours and more. The data were collected by filling in the Individual Features Form, Intraoperative Position Follow-up Form, and Complications/ Problem Assessment Form. In the assessment of the study, percentages and means were used. In this study result; it is found out that 60.2 % of the patients were at the ages of 45-65, 50.6 % of them were women, and 42.8 % had a body mass index between 19 and 24. It was observed that 51.2% of the patients' operations lasted more than three hours, 62.6% had supine positions and totally 18 patients (10.8 %) developed complications. It was seen that complications appeared mostly in circulatory and musculoskeletal systems, in lateral position, at the ages of 45-65, among women, among the obese, and among those whose operations lasted more than three hours. According to the results, it can be concluded that supine position were the most commonly applied position among the five basic positions but the complications were developed mostly in the lateral position and that gender, old age, obesity and the duration of operations are factors increasing the development of complications related to the positions during the intraoperative period.
Keywords: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği