MTA (Mineral trioxide aggregate) ve super EBA materyallerinin bifurkasyon perforasyonlarındaki etkilerinin histopatolojik olarak incelenmesi - Yıldırım, Tahsin (My University, 2003)
Bu çalışmada 9 adet mongrel köpeğin toplam 90 adet mandibuler küçük ve büyük azı dişleri kullanılmıştır. Oluşturulan furkasyon perforasyonlarının tedavisinde Super EBA ve MTA materyalleri kullanılarak bu materyallerin furkasyon perforasyonlarındaki etkisi 1, 3 ve 6 aylık dönemlerde histopatolojik olarak incelenmiştir. Numuneler, fiksasyon, demineralizasyon ve dehidratasyon işlemlerini takiben parafinle bloklanmıştır. Dişlerden 5µ kalınlığında kesitler alınmış ve hematoksilen-eosin ile boyanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre Super EBA ile yapılan perforasyon tedavilerinde 1 aylık dönemin sonunda orta yoğunlukta iltihabi reaksiyon görülmüş ancak 3 ve 6 aylık dönemlerin sonunda bu iltihabın azaldığı buna rağmen hafif ve orta düzeyde kronik iltihabın yer yer devam ettiği görülmüştür. Bunun yanı sıra sement ve kemik rezorpsiyonlarının da zamanla azaldığı ve apozisyon faaliyetlerinin ise arttığı izlenmiştir. Super EBA materyali ile tedavi edilen dişlerde perforasyon alanının genellikle bağ dokusu ile onarıldığı ve bazı örneklerde yer yer perforasyon alanında hafif sement apozisyonunun oluştuğu izlenmiştir. MTA ile tedavi edilen dişlerde, 1 ayda hafif düzeyde iltihabi reaksiyon görülürken, üç aylık dönemde azaldığı ve 6 aylık dönemde ise iltihabi reaksiyonun olmadığı görülmüştür. Ayrıca birinci ayda görülen hafif düzeydeki sement ve alveol kemiği rezorpsiyonlarının üçüncü ayda azaldığı ve altıncı ayda tamamen ortadan kalktığı ve yerini apozisyon faaliyetlerinin aldığı görülmüştür. MTA örneklerinde ilk birinci ayda 4, üçüncü ayda 8 ve altıncı ayda tüm örneklerde perforasyon alanının yeni sement oluşumu ile tamamen çevrelendiği görülmüştür. İstatistiksel değerlendirmede ise birinci ayda sement rezorpsiyonu-apozisyonu ve iltihap kriterleri açısından, üçüncü ayda sement rezorpsiyonu, altıncı ayda da sement rezorpsiyonu-apozisyonu ve iltihap açısından MTA, Super EBA'ya göre anlamlı derecede daha başarılı bulunmuştur. The aim of this study was to investigate histologic response to MTA or Super EBA when used for the repair of furcation perforations in dogs' teeth. In this study, 90 mandibular premolar and molar of 9 mongrel dog's teeth were used. The teeth were divided into three groups and histologically examined after 1, 3 and 6 months period. At the end of these periods, the specimens fixated, demineralized, dehydrated and embedded in paraffin. The blocks were serially sectioned at 5µ and slides were stained with hemotoxylin-eosin. In Super-EBA group, moderate inflammation was seen in 1 month. The inflammation was decreased in 3 to 6 months but some specimens showed chronic inflammation even at the end of 6 months. The perforation area was repaired by connective tissue in most specimens in Super EBA group. In MTA groups, mild inflammation was seen in 1 month, decreased with the time and no inflammation was detected at the end of 6 month. The perforation area was repaired by hard tissue in 4 specimens at 1 month, 8 specimens at 3 months and all specimens, at 6 months. In one month, MTA showed statistically less inflammation, cement resorption and apposition. In 3 month, MTA showed statistically better result only in cement resorption (p<0.05). However, in 6 months, MTA showed less cement resorption, more cement apposition (p<0.05) and less inflammation than Super EBA statistically (p<0.005).
Keywords: Cerrahi; Diş Hastalıkları; Diş hekimliği; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri