Buhari’ nin hadisleri değerlendirme metodu açısından uraniler hadisi - Açık, Abdullah (My University, 2002)
Biz bu çalışmamızda, Buhârî'nin gerek metin, gerekse senet olarak hadisleri değerlendirme metodunu tesbit etmeye çalıştık. Ancak konunun derinliği düşünüldüğünde, kapsam olarak sınırlarının çizilme gereği doğdu. Biz de bu amaçla Buhârî'de çokça zikredilen, seçilmiş bir tek hadis üzerinden konuyu değerlendirmeye karar verdik. Yaptığımız araştırma sonucunda diğerlerine nazaran gerek içerik açısından ilginç, gerek rivâyet çokluğu açısından zengin bir görünüm arzeden Uranîler hadisini incelemeye çalıştık . Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır: Girişte metod ve kaynaklar hakkında bilgi verdik. Birinci Bölümde Uranîler hadisinin öncelikle Buhârî'de ve diğer hadis kaynaklarında işleniş şeklini verdikten sonra hadisin ricâlini, sened özelliklerini ve metnini değerlendirdik. İkinci Bölümde ise Buhârî'nin eserine aldığı bu hadisi, öncelikle, metin tenkidi prensipleri açısından daha sonra ise; Buhârî'nin metodu zâviyesinden değerlendirmeye gayret ederek çalışmamızı sona erdirdik.

THE HADITH OF URANIS IN TERMS OF BUHARI'S METHOD OF HADITH EVALUATION This study include two chapters: In the first chapter, after mentioning in pages ( together with page numbers ) where the aforesaid hadith is given at Buhari's collection first and than at the other Books of a Eight Books ( Kütübü Semaniye ), the narrators of this hadith are evaluated in terms of rejection-alteration (cerh-tadil ) İn the chapter the texts of the hadith are studied, exanined and after defining the diffirences among them, a cammon text has been tred to construct. The hadith is evaluated in terms of Buhari's method and text criticism
Keywords: Buhari 811-869; Hadisler; Islam Dini Hadisler