Rizomatik yaklaşım bağlamında karşıt kamusallığın sesi olarak topluluk medyasına Türkiye’den bir uygulama örneği: Nor Radyo - Algül, Figen (My University, 2012)
Topluluk Medyası, Topluluk Radyosu, Karşıt Kamusallık, Nor Radyo ÖZET RİZOMATİK YAKLAŞIM BAĞLAMINDA KARŞIT KAMUSALLIĞIN SESİ OLARAK TOPLULUK MEDYASINA TÜRKİYE’DEN BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ: NOR RADYO Dünyada yaşanan küreselleşme olgusu ile birlikte medyanın giderek ticarileşmesi sonucu farklı radikal sesler kamusal alandan dışlanmışlardır. Anaakım medya güçlülerin ve zenginlerin sesi haline gelmiştir. Diğer yandan küreselleşmenin de etkisi çift yönlü olmuştur. Bir yandan dünya giderek ticarileşirken diğer yandan dünyanın her yerinde küreselleşme ile birlikte kamusal alandan dışlananların sayısı giderek artmıştır. Kamusal alandan dışlanan bu kitleler seslerini duyurabilmek için kendi medyalarını yaratmaya çalışmaktadırlar. Bu yeni toplumsal hareketler kendi medyalarını oluşturarak hâkim kamusallığa karşı temsil edilemeyenlerin karşıt kamusunu yaratmaktadırlar. Bu karşıt kamusallığın sesi alternatif medya ile dile gelmektedir. Topluluk medyası alternatif medyanın bir alt grubudur. Bu çalışmada bir topluluk medyası örneği olarak Nor Radyo seçilmiş ve rizomatik yaklaşım bağlamında, topluluk medyası özellikleri açısından değerlendirilmiştir. Diğer yandan Nor Radyo özelinde topluluk medyası, karşıt kamusallığın sesini dile getirip getirmediği açısından incelenmiştir.

A PRACTICAL EXAMPLE FROM TURKEY FOR COMMUNITY MEDIA AS THE VOICE OF THE COUNTER PUBLIC SPHERE WITHIN THE CONTEXT OF RHIZOMATIC APPROACH: NOR RADIO As a result of the increasing commercialization of the media, together with the fact of globalization which has been experienced worldwide, distinct radical voices are being excluded from the public sphere. The mainstream media has become the voice of the powerful and the rich. On the other hand, also the influence of globalization has been double-sided. While on the one hand the world is increasingly being commercialized, on the other hand, everywhere in the world, the number of those who have been excluded from the public sphere has increased. These masses who have been excluded from the public sphere are trying to create their own medias in order their voices to be heard. These new social movements, by making their own medias, are creating the counter publicity of those who are not being represented against the dominant publicity. The voice of this counter publicity finds its tongue with the alternative media. Community media is a sub-group of the alternative media. In this study Nor Radio is selected as an example of the community media and it is evaluated in terms of the community media characteristics in the context of the rhizomatic approach. On the other hand, the community media, in the special case of Nor Radio, is examined as to whether or not it represents the voice of the counter publicity.
Keywords: Medya