Tütün fabrikasında çalışan işçilerin tütün kullanım durumları , tütüne bağlı sağlık risk faktörlerine ilişkin risk algılamaları ve uygulamaları - Gökmen, Nefize (My University, 2003)
(Tütün Fabrikasında Çalışan İşçilerin Tütün Kullanım Durumları, Tütüne Bağlı Sağlık Risk Faktörlerine İlişkin Risk Algılamaları ve Uygulamaları) Bu çalışma tütün fabrikasında çalışan işçilerin tütün kullanım durumu, tütüne bağlı sağlık risk faktörlerine ilişkin algılama ve uygulamalarını araştırmak üzere karşılaştırmalı tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Çalışma İstanbul Tekel Sigara Fabrikası'nda çalışan 270 işçiyle yapılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, literatür bilgisi doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ve solunum fonksiyon testi cihazı kullanılmıştır. Çalışmada verilerin analizi bilgisayar ortamında yapılmış, yüzde dağılımları, ki-kare ve ANOVA testi kullanılmıştır. İşçilerin %57,4'ünün her gün sigara içtiği, sigara içenlerin %81,9'unun da sigarayı bırakmayı düşündükleri belirlenmiştir. İşçilerin %85,2'sinin fabrikada çalışmaya bağlı sağlıklarında sorun yaşamadığı, %59,3'ünün fabrikada çalışmaya bağlı hastalıklara yakalanma riskini algıladığı, %71,1'inin işyeri ortamının fiziksel koşullarından rahatsız olduğu, %83,8'sinin şimdiki sağlığını iyi olarak yorumladığı bulunmuştur. İşçilerin %75,2'sinin maske kullanmadığı, %63'ünün duştan yararlandığı, %90'ının son bir yıl içinde hiç rapor almadığı, %61,5'inin de sağlık problemlerinde hemen doktora gittiği bulunmuştur. Çalışma kapsamına alınan işçilerin FEV1 P ortalamalarının 2,15±0,89, FEV1 % ortalamalarının 60,13±22,44, FEV1/ FVC P ortalamalarının 67,79±25,42 ve FEV1/ FVC % ortalamalarının ise 84,18±32,29 olduğu görülmektedir. İşçilerin çalıştıkları bölümler ve sigara içme durumu ile solunum fonksiyon parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.

(Smoking Status, Perception and Practising The Risk Factors Related With Tobacco in Workers Working in Tobacco Factory.) This study was planned as comparative definitive to investigate tobacco smoking status, perception and practising the risk factors related with tobacco in workers working in tobacco factory. The study was performed with 270 workers in Tekel Cigaret Factory in İstanbul.Questionnaire developed by investigater using current literature and spirometry device were used to obtain data in this study. The analyzed of the data were performed in a computerised enviroment, percent distrubition, chi-square and ANOVA tests were used in the study. It was determined that 57,4 % of the workers were smoking every day and 81,9 % of the smokers thought stopping smoking. It was found that 85,2 % of the workers did not have health problems related with working in the factory, 59,3 % of the workers perceived risk of getting diseases related with working in the factory, 71,1 % of the workers were disturbed by phsyical conditions of working place and 83,8 % of the workers interpreted their health as good. It was found that 75,2 % of the workers did not use masks, 63 % took a bath regularly, 90 % did not take medical certificate during last year and 61,5 % applied to doctor immediatdy after their health problems. The mean values of FEV1 P, FEV1 %, FEV1/ FVC P and FEV1/ FVC % were 2,15±0,89, 60,13±22,44, 67,79±25,42 and 84,18±32,29 respectively. There was no statistically significant differences for pulmonary function test results among workers according to their smoking status and sections their worked in.
Keywords: Sigara Alışkanlığı; Sigaraya Bağlı Hastalıklar