Modelling of start-up phase of the deammonification systems - Kaljunen, Neslican Uzkurt (My University, 2019)
DEAMONİFİKASYON SİSTEMLERİNİN DEVREYE ALMA AŞAMASININ MODELLENMESİ Kısmi nitritasyon ve Anammox prosesini içeren deamonifikasyon prosesi, daha az enerji tüketimi ve daha az çamur üretimi nedeniyle, geleneksel azot giderimi teknolojisi olan nitrifikasyon ve denitrifikasyon prosesleri ile değiştirilmesinde iyi bir adaydır. Bununla birlikte, tüm prosesler aynı tankta aynı biyofilm içinde gerçekleştiğinden bu prosesin MBBR sisteminde başlatılması ve işletilmesi oldukça zordur. Bu çalışma, tek kademeli deammonifikasyon MBBR sistemlerinde devam etmekte olan prosesleri anlamak için atıksu arıtma simülatörlerinin olası kullanımını değerlendirmek ve farklı işletme koşulları altında Anammox bakterilerinin çoğalmasina sebebiyet veren en optimum çalışma şemasını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma, Türkiye'de Bursa Doğu Atıksu Arıtma Tesisi' ndeki MBBR deamonifıkasyon pilot tesisinden elde edilen gerçek veriler kullanılarak yapılmıştır. Simülatör olarak BioWin® 6.0 yazılımı kullanılmıştır. Havalandırma düzeninde set DO ve oksik-anoksik sürelerin TN çıkış ve mikrobiyal popülasyon dağılımı üzerindeki etkisi düşük (10˚C), ortalama (20˚C) ve maksimum (25˚C) sıcaklık koşulları altında tespit edilmiştir. Dinamik simülasyon sınırlamaları belirlenmiştir. Kalibrasyonun ön basamağı olan duyarlılık analizi, kalibrasyon üzerinde etkili olacak kinetik/ stokiyometrik/ biyofilm genel parametrelerini belirlemek için detaylı bir şekilde yapılmıştır.

MODELLING OF START-UP PHASE OF THE DEAMMONIFICATION SYSTEMS Deammonification process which includes partial nitritation and Anammox process is a good candidate to replace with conventional nitrogen removal technologies of nitrification and denitrification processes due to less energy consumption and less sludge production. However, start-up and operation of this process in a single-stage moving bed biofilm reactor (MBBR) system is quite difficult since all processes are occuring in the same tank trough the biofilm depth simultaneously. This study aims to evaluate possible use of wastewater treatment simulators to understand the ongoing processes in single-stage deammonification MBBR systems and to identify the most optimum operation scheme favoring Anammox growth under different operational conditions.The study was performed using the data from a real pilot MBBR deammonification plant in Bursa Dogu STP in Turkey. BioWin® 6.0 software was used as simulator. The effect of set DO and oxic-anoxic durations in aeration pattern on the TN effluent and microbial population distribution were identified under low (10˚C), average (20˚C) and maximum (25˚C) temperature conditions. Dynamic simulation limitations were identified. The sensitivity analysis which is the preliminary step of calibration was done deeply to identify kinetic/ stoichiometric/ biofilm general parameters that will be influential on calibration.
Keywords: Çevre mühendisliği; deammonification; deamonifikasyon Modelling; Environmental engineering; Modelleme