Halkla ilişkiler danışmanlık sektöründeki yerleşik kariyerler üzerine nitel bir inceleme - Üstünoldu Kandemir, Ayşe (My University, 2023)
Bu araştırma, sektörden çıkışların yoğun yaşandığı mesleki bir alanda kalanların neden ve nasıl kaldığını, yerleşik kariyer yazını ve Bourdieu’nun alan, habitus ve sermaye teorileri ekseninde tartışmaya açmak istemektedir. Bağlama ve sektöre has güçlerin kişiyi nasıl belli bir alanda yerleşik kıldığına ilişkin dinamiklerin yazında henüz yeterince irdelenmemiş olması ve yerleşikliği etkileyen boyutların belli bir sektördeki kariyerlerin şekillenmesinde nasıl rol oynadığının keşfe açık olması bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturmuştur. Bu doğrultuda tıpkı kariyerlerin kendisi gibi dinamik ve akışkan, ancak yazında çok sınırlı ilgi görmüş olan halkla ilişkiler danışmanlık sektöründeki kariyerler çalışmanın odağını oluşturmuştur. Bu keşfedici çalışma, nitel araştırma yöntemi ile İstanbul’da faaliyet gösteren ajanslarda çalışan halkla ilişkiler uzmanları, ajans sahipleri, dernek temsilcileri ve müşteriler ile derinlemesine görüşmeler ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma, kariyer yazınına sektöre yerleşiklik ekseninde katkı sunarken belli bir alanda sıkışıp kalanların kariyer örüntülerini takip ederek halkla ilişkiler danışmanlık sektöründe yerleşik kariyerlerin dört kategori ekseninde bir tipoloji oluşturduğunu bulgulamıştır: kendi yağında kavrulanlar, ajans ruhlular, konformistler, bir ayağı eşikte olanlar. Araştırma, alandaki halkla ilişkiler uzmanlarının kategoriler bazında nasıl farklılaştığını ortaya koyarken yerleşik kariyerlerini çevreleyen sınırları da tartışmaya açmaktadır.

This research aims to open a discussion on why and how those who stay in a professional field where exits from the sector are intense, in line with the embeddedness career literature and Bourdieu's theories of field, habitus and capital. The starting point of this study has been the facts that the dynamics of how the context and sector-specific forces make the person embeddeded in a certain area have not been sufficiently examined in the literature yet, and how the dimensions affecting the embeddedness in a particular sector play a role in shaping careers is open to exploration. In the direction of this, careers in the public relations consultancy sector, which are dynamic and fluid just like careers themselves but have received very limited attention in the literature, have been the focus of the study. Within the scope of qualitative research conducted in this exploratory study, in-depth interviews were conducted with public relations experts working in agencies operating in Istanbul, agency owners, association representatives and customers. While contributing to the career literature within the scope of sectoral embededness, by analyzing the career patterns of those stuck in a particular field, this study found that embeddedness careers in the public relations consulting sector formed a typology in four categories: those standing on their own feet, agency-spirited, conformists, those who are about to leave. While the research reveals how public relations experts in the field differ on the basis of categories, it also brings into question the boundaries surrounding their embeddedness careers.
A qualitative research on career embeddedness ın public relations consultancy sector
Keywords: Aa typology of career embeddedness; Bourdieu; Bourdieu, Pierre, 1930-2002; Career boundaries; Career embeddedness; Consultig; Danışmanlık; Halkla ilişkiler; Halkla ilişkiler danışmanlık sektörü; Kariyer sınırları; Management; Nitel araştırma; Public relations; Public relations (PR) consultancy sector; Qualitative research; Yerleşik kariyer tipolojisi; Yerleşik kariyerler; Yönetim