Amerika'nın Türk sosyal hayatına etkisi - Ayhan, Begüm (My University, 2017)
Dünya yaşanan son büyük savaşın akabinde adeta iki farklı ülkeye ayrılmıştır. İki ülke ve etrafındaki ülkecikler. Bu ülkeciklerden biri olan Türkiye Cumhuriyeti kendine makul olan taraf için bir seçim yapmış ve bu uğurda pek çok taviz vermek zorunda kalmıştır. Jeostratejik ve jeopolitik konumu itibariyle dikkatlerin üzerinde olduğu Türkiye, ABD öncülüğündeki Batı Bloku’na girmiştir. Dünya üzerindeki pek çok ülkenin siyasi, askeri, ekonomik meselelerinde belirleyici pozisyonu olan ABD Türkiye üzerinde de kendini hissettirmiştir. Nitekim 1980'li yıllara gelindiğinde Türk toplumu içindeki sosyo kültürel açıdan Amerikanlaşma gözle görülür bir hal almıştır. Bu durum gerek Türkiye'nin dört bir tarafındaki sinema salonlarının işletmelerinin alınmasıyla, birtakım anlaşmaların yapılması sayesinde yüzlerce Amerikan filminin Türkiye'ye girişinin kolaylaştırılmasıyla, tek televizyon kanalının yayın yaptığı ülkede haftada üç belki dört Amerikan dizisinin gösterime girmesiyle olmuştur. Böylece oluşturulmak istenen Amerikan algısı okyanus ötesindeki insanlara servis edilmiştir. Sonuç itibariyle film ve dizilerde sunulan eğlence hayatı, müzik tarzları, spor dalları, moda doğrultusundaki giyim kuşamları kısacası hayat tarzı Türk aile yapısının içine sızmış; zamanla Türk halkının yaşam biçimi, hayata bakışı, davranışı haline gelmiştir. VI

The world has been divided into two different blocs following the last world war; two counties and their ally smaller countries. The Republic of Turkey, which was one of these ‘allies’, had to choose the bloc which appeared more reasonable and suitable in the light of her own peculiarities. Turkey, whose geostrategic and geopolitical position was its primary attention, entered the western bloc headed by United States. The United States, which has a decisive position in the political, military and economic affairs of many countries around the world, has also manifested itself on Turkey. As a matter of fact, when it came to 1980s, the Americanization of socio-cultural aspects of Turkish society became more visible. This was due to the fact that the operation of cinema halls around Turkey was taken over, facilitating the entry of hundreds of American Films into Turkey through a number of agreements and the broadcasting of three or four American plays a week in a country where there was a single TV channel aired. In this way, they served the American purpose by creating their desired perceptions and people, overseas. As a result, entertainment life, musical styles, sports branches, fashion-oriented clothing socks, which have been shown through movies and plays, have infiltrated the family structure and life style and has thus become the lifestyle, perspective and behavior of the Turkish people.
Keywords: 20. yy; Amerikan etkisi; Sosyal yaşam; Tarih; Tarih History; Türkiye