Esansiyel tremor tanısı almış hastalarda kognitif bozuklukların araştırılması - Demir, Hülya (My University, 2006)
Esansiyel Tremor ( ET ) en sık görülen hareket bozukluğudur. ET’nin geleneksel olarak diğer nörolojik anormallikler veya kognitif değişiklikler olmaksızın izole görüldüğü düşünülür. Bu hastalarda kognitif fonksiyonlar tam manasıyla araştırılmamıştır. Çalışmamızın amacı frontal lop fonksiyonları olarak kabul edilen kognitif özelliklerin ET hastalarında araştırılması idi. Yirmi ET hastasında kognitif özelliklere bakıldı. Tremor şiddeti Fahn Tolosa Marin Derecelendirme Ölçeği ile değerlendirildi. ET hastalarındaki frontal lop performansları 15 sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Başlangıç kognitif taraması Kısa Mental Durum Muayenesi ile yapıldı. Bütün hastalar tedavilerini almakta iken test edildiler. Geriatrik Depresyon Ölçeği‘ne göre ne hastalarda ne de kontrol grubunda depresyon yoktu. ET grubunda Wechsler Bellek Ölçeği Uyarlanmış Formu, Sözel Akıcılık Testi, Gözden Geçirilmiş Wechsler Erişkin Zeka Ölçeği, Boston İsimlendirme Testi, California Sözel Öğrenme Testi, Wisconsin Kart Eşleştirme Testi, Stroop Testi, Benton Yüz Tanıma Testi, Çizgi Yönü Belirleme Testini içeren frontal lop fonksiyon testlerinde anlamlı bozukluklar bulundu. Kognitif bozukluklar ile hastalık süresi ve tremor şiddeti arasında anlamlı bir ilişki görülmedi. ET hastalarında frontal lop fonksiyonlarında anlamlı bozuklukların görülmesi, bu hastalıkta frontoserebellar döngüde tutulum olduğunu düşündürmektedir.
Keywords: Sinir sistemi_Hastalıklar