Radi̇kal prostatektomi̇ patoloji̇si̇nde gleason grade grubu yükselmesi̇ni̇n kli̇ni̇k önemi̇ var mı? - ÖZGÜR, GÜNAL; TOPBAŞ, FEVZİ BATUHAN; TİNAY, İLKER; ÇAM, HAYDAR KAMİL; DÖRÜCÜ, DOĞANCAN (My University, 2021)
RADİKAL PROSTATEKTOMİ PATOLOJİSİNDE GLEASON GRADE GRUBU YÜKSELMESİNİN KLİNİK ÖNEMİ VAR MI?Günal Özgür, Fevzi Batuhan Topbaş, Bahadır Şahin, Doğancan Dörücü, Haydar Kamil Çam ve İlker TinayAMAÇ :Bu çalışmada biyopsi patolojisi Gleason Grade Grup (GGG) 1 ve 2 olarak rapor edilen prostat kanseri hastalarının radikal prostatektomi (RP) patolojileri ile prostat biyopsileri (PB) patolojileri arasındaki farklılıkların değerlendirilmesini ve GGG’da yükselme olan hastalarda onkolojik sonuçların değerlendirilmesini amaçladık. YÖNTEM: Ekim 2015 ve Haziran 2020 tarihleri arasında ameliyatı gerçekleştirilen ve sonrasında düzenli Üroonkoloji poliklinik takiplerine devam eden 101 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalar GGG yükselmesi olan ve olmayan hastalar olarak 2 gruba ayrıldı. Bu iki grup arasında yaş, ameliyat öncesi prostat spesifik antijen (PSA), biyopsi GGG, PB kor sayısı, RP GGG, kapsül invazyonu, seminal vezikül invazyonu ve biyokimyasal nüks oranları değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 101 hastanın yaş ortalaması 63,47 (+/-6,25) yıl olarak saptandı. Toplam 20 (%19,8) hastada GGG yükselme olduğu ve 81 (%80,2) hastada ise değişik olmadığı saptandı. Bu iki grup arasında yaş, ameliyat öncesi PSA, PB’de alınan kor sayıları tümör saptanan kor sayıları ve tümör pozitif kor yüzdeleri arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (Tablo 1). Seminal vezikül invazyonu ve biyokimyasal nüks görülme oranı, GGG yükselmesi olan grupta daha fazla olmakla beraber iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark izlenmedi. Patolojik bulgulardan kapsül invazyonunun ise GGG yükselmesi olan grupta istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla olduğu saptandı (p=0,039)(Tablo 1).SONUÇ: Biyopsi patolojisi prostat kanseri GGG 1 ve 2 olarak raporlanan hastaların önemli bir kısmında ameliyat materyalinin patolojisinde daha yüksek bir GGG ile karşılaşılabileceği akılda tutulmadır. Biyopsi ve RRP patolojileri arasındaki farklılıkların azaltılabilmesi için özgüllük ve duyarlılığı yüksek moleküler belirteçler ve hedef odaklı biyopsi yöntemleri üzerine yapılacak çalışmalar büyük önem taşımaktadır.Anahtar Kelimeler: Prostat Kanseri, Prostat Biyopsisi, Gleason Grade Grubu, Radikal ProstatektomiTablo 1: İki grubun biyopsi öncesi ve nihai patolojik bulguları ve onkolojik takiplerinin karşılaştırılması: GGG Yükselmesi (+) (n=20) GGG Yükselmesi (-) (n=81) Yaş 65.0 (61.75-70.5) 63.0 (60.0-68.0) 0,1801 PSA 9.26 (5.94-12.66) 8.0 (5.2-11.74) 0,0931 Toplam Kor Sayısı 12.0 (12.0-12.5) 12.0 (12.0-18.0) 0,3001 Tümör Pozitif Kor Sayısı 4.5 (2.75-6.5) 5.0 (3.0-8.0) 0,3001 Tümör Pozitif Kor Yüzdesi 37.5 (22.92-51.78) 32.05 (16.67-50.0) 0,7911 Biyopsi Kor Sayısı 12 odak >12 odak 15 (75.0) 51 (66.23) 0,4542 5 (25.0) 26 (33.77) Kapsül İnvazyonu (+) (-) 15 (75.0) 40 (49.38) 0,03922 5 (25.0) 41 (50.62) Seminal Vezikül İnvazyonu (+) (-) 5 (25.0) 12 (14.81) 0,2762 15 (75.0) 69 (85.19) Biyokimyasal Nüks (+) (-) 2 (10.0) 5 (6.25) 0,5322 16 (80.0) 69 (86.25) 1 Mann-Whitney U Testi2 x2 Testi.
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Cerrahi Tıp Bilimleri; Üroloji; Medicine; Health Sciences; Surgery Medicine Sciences; Urology; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; ÜROLOJİ VE NEFROLOJİ; CERRAHİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; UROLOGY & NEPHROLOGY; SURGERY; Nephrology; Surgery