10-12 Yaş çocukların fiziksel aktivite düzeyleri ve fiziksel uygunluklarının incelenmesi - Saygın, Özcan (My University, 2003)
Bu çalışma 10-12 yaş grubu erkek ve kız çocukların fiziksel uygunluk ve fiziksel aktivite özelliklerinin cinsiyete ve yaşa göre incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 650 erkek ve 559 kız çocuk olmak üzere toplam 1209 çocuk katılmıştır. Fiziksel uygunluk özellikleri olarak, boy, beden ağırlığı, BKİ, beden kompozisyonu, Maks. VO2, kuvvet, esneklik, dikey sıçrama, anaerobik güç ve 30 m. sürat değerleri ölçüm ve testleri yapılmıştır. Fiziksel aktivite özellikleri olarak ise, fiziksel aktivite kategorileri, fiziksel aktivite yoğunluğu ve fiziksel aktivite düzeyleri değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler için SPSS kullanılmıştır. Cinsiyetler arası karşılaştırmalarda independent t testi, yaş gruplarının karşılaştırılmasında Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile Tukey HSD testi kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyon ve Adım-Adım Regresyon analizleri kullanılmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda erkek çocukların maks. VO2, el kavrama kuvveti, bacak kuvveti, anaerobik güç, dikey sıçrama ve 30 m. sürat performanslarının kızlardan daha yüksek olduğu bulunmuştur. Esneklik ve beden yağ oranında ise kızların değeri daha yüksektir. Erkek çocuklarda boy, beden ağırlığı maks. VO2, el kavrama kuvveti, bacak kuvveti, anaerobik güç, dikey sıçrama değerlerinde ve 30 m. sürat performansında yaşla birlikte artış gözlenmektedir. Kız çocuklarda yaşla birlikte BKİ, el kavrama ve bacak kuvveti, dikey sıçrama ile anaerobik güç değerleri artmaktadır. Fiziksel aktivite düzeyleri ve orta-şiddetli yoğunlukta yapılan aktivite süreleri erkek çocuklarda kızlardan anlamlı düzeyde yüksekken, hafif yoğunlukta yapılan aktivite sürelerinde kızların değeri daha yüksek bulunmuştur. Fiziksel aktivite düzeyleri erkeklerde ve kızlarda yaşla birlikte artış göstermektedir. Yaşla birlikte erkeklerde orta - şiddetli yoğunlukta yapılan aktivite süreleri azalmaktadır. Kızlarda yaşla birlikte sedanter yoğunlukta yapılan aktivite süreleri artarken, hafif yoğunlukta ve orta - şiddetli yoğunlukta yapılan aktivite süreleri azalmaktadır. Erkek çocukların orta-şiddetli yoğunlukta yaptığı aktiviteler ile beden yağ oranı arasında negatif, Maks. VO2 ve dikey sıçrama değeri arasında pozitif yönde bir ilişkiye rastlanmıştır. Kız çocukların orta-şiddetli yoğunlukta yaptığı aktiviteler ile maks VO2 arasında pozitif, beden yağ oranı ve 30 m. sürat değeri arasında negatif yönde bir ilişki bulunmuştur. Erkeklerde Maks. VO2 değeri fiziksel aktivite düzeyini pozitif, beden yağ oranı negatif olarak etkilemektedir. Kızlarda ise Maks. VO2 ve 30 m. sürat değerleri fiziksel aktivite düzeyini olumlu, beden yağ oranı ise negatif olarak etkilemektedir. EXAMINATION OF PHYSICAL ACTIVITY LEVELS AND PHYSICAL FITNESS OF THE CHILDREN AGED 10-12

This study has been made in order to examine the levels of physical activity and characteristic of physical fitness of the girls and boys, of age groups 10-12 according to gender and age. 1209 children, as 650 boys and 559 girls have joined this study. As characteristics of physical fitness; the values of height, body weight, BMI, body composition, max VO2, strength, flexibility, vertical jump, anaerobic power, and 30 m. sprints were measured. As charasteristics of physical activity, physical activity categories, physical activity intensity and physical activity levels were evaluated. SPSS programme was used for statistical analysis. Independent t test was used for the comparisons between genders. One-Way ANOVA and Tukey HSD tests were used for the comparisons among age groups. Pearson Correlation and Stepwise Multiple Regression were used to examine the relationship between variations. As a result of statistical analysis, the values of max. VO2, hand grip, leg strength, anaerobic power, vertical jump and 30 m. sprints performance of the boys were better than the girls. In flexibility and body fat values, the value of the girls was higher. In the values of height, body weight, Max. VO2, hand grip, leg strength, vertical jump, anaerobic power and performance of 30 m. sprint increased in boys together with age. The values of BMI, hand grip, leg strength, vertical jump and anaerobic power increased in girls together with age. As the physical activity levels and periods of moderate-vigorous intensity were significantly higher in boys than girls, activity periods of the girls at light intensity were higher than the boys'. Levels of physical activity in boys and girls showed an increase with the age. In boys activity periods at moderate-vigorous intensity decreases together with age. In girls, together with age activity periods at sedentary intensity increase but activity periods at light intensity and moderate-vigorous intensity decrease.There was a negative relationship between activities of boys at moderate-vigorous intensity and rate of body fat but there was a positive relationship at the values of max. VO2 and vertical jump. A positive relationship between the moderate-viogorous activities of girls and max. VO2 yet, a negative relationship between the body fat rate and the value of 30 m. sprint have been observed. In boys, the value of max. VO2 has affected the level of physical activity positively but has affected the body fat rate negatively. As for the girls, max. VO2 and 30 m. sprint have affected the physical activity level in a positive way, but the body fat rate in a negative way.
Keywords: Beden Eğitimi