İşbirlikli problem çözme etkinliklerinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin çevre konusundaki akademik başarılarına, motivasyonlarına, iletişim, sosyal ve problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesi - Talaslıoğlu, Seyide Senanur (My University, 2024)
Günümüz dünyasında fen öğretim programları amaçları ve hedefleri arasında teknoloji ve inovasyon alanlarındaki hızlı gelişmelerle birlikte 21. Yüzyıl becerilerinin kazandırılması öncelikli hedefler arasında yer almaya başlamıştır. İşbirlikli problem çözme becerileri 21. Yüzyıl becerilerine sahip bireyler yetiştirebilmek için gerekli olan becerilerden biri olarak görülmektedir. Bu çalışmada işbirlikli problem çözme etkinliklerinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin çevre konusundaki akademik başarılarına, motivasyonlarına, iletişim becerilerine, sosyal becerilerine ve problem çözme becerilerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma içerisinde gömülü karma desen kullanılmıştır. Nicel alanda yarı deneysel desen tercih edilirken, nitel alanda ise durum çalışması kullanılmıştır. 2020-2021 eğitim öğretim yılında deney grubu 22 ve kontrol grubu 22 öğrenci olmak üzere toplam 44 öğrenci ile çevrimiçi olarak gerçekleşmiştir. İşbirlikli problem çözme etkinlikleri deney grubuna grup halinde, kontrol grubuna ise problem çözme etkinlikleri bireysel olacak şekilde uygulanmıştır. Araştırma uygulama süresi 12 hafta sürmüştür. Araştırmanın nicel çalışma grubunda deneygrubu öğrencileri 4-4-4-5-5 kişilik olmak üzere beş gruba ayrılmıştır. Nitel çalışma grubunda seçkisiz olarak seçilen problem çözme testi için 4-4-4 kişilik gruplarında yer alan öğrencilerin verileri kullanılırken serbest öğrenci günlükleri için 5-5 kişilik olan öğrenci gruplarının verileri kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak nicel veriler için araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı testi, Korkut (1996) tarafından geliştirilen İletişim beceri değerlendirme ölçeği, Matson ve ark. (1983) tarafından geliştirilerek Bacanlı ve Erdoğan (2003) tarafından Türkçe’ye çevrilen Matson Sosyal Beceri Ölçeği ve Dede ve Yaman (2008) tarafından geliştirilen öğrencilerin fen bilimleri öğrenmeye yönelik motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Nitel veriler için kullanılan veri toplama araçları isearaştırmacı tarafından hazırlanan açık uçlu sorulardan oluşan problem çözme testi ve serbest öğrenci günlükleridir. Nicel verilerin analiz edilmesi için IBM SPSS 22 kullanılmıştır. Nitel verilerin analizi için ise içerik analizi kullanılmıştır. Nicel veri analizleri sonucu elde edilen verilere bakılarak işbirlikli problem çözme etkinliklerinin akademik başarı, iletişim becerileri, motivasyon ve sosyal becerilerinin araştırma ve sorgulamayadayalı öğretimden daha etkili olduğu görülmüştür. Nitel veri analiz sonuçları ise problem çözme beceri testi bulgularına göre işbirlikli problem çözme etkinliklerinin problem çözme becerilerine son testleri lehine olumlu katkı sağladığı sonucuna varılmıştır. Serbest öğrenci günlüklerinde sınırlama yapılmadan öğrencilerin duygularının yazılması istenmiştir. Öğrencilerin verdikleri yanıtlar içerik analizi ile incelenmiştir. İşbirlikli problem çözme etkinliklerine yönelik görüşlerinin olumlu olarak yansıdığı analiz edilmiştir.

In today's world, the acquisition of 21st century skills has become one of the priority targets among the goals and objectives of science teaching programs, along with the rapid developments in technology and innovation. Collaborative problem solving skills are seen as one of the skills necessary to raise individuals with 21st century skills. This study aimed to determine the effects of collaborative problem-solving activities on theacademic achievement, motivation, communication skills, social skills and problem-solving skills of 7th grade secondary school students on the environment. An embedded mixed design was used in the research. While a quasi-experimental design was preferred in the quantitative field, a case study was used in the qualitative field. It was held online in the 2020-2021 academic year with a total of 44 students, 22 students in the experimental group and 22 students in the control group. Cooperative problem solving activities were applied to the experimental group as a group, and to the control group problem solving activities were applied individually. The research implementation period lasted 12 weeks. In the quantitative study group of the research, the experimental group students were divided into five groups of 4-4-4-5-5 people. In the qualitative study group, the data of students in groups of 4-4-4 were used for the randomly selected problem solving test, while the data of student groups of 5-5 people were used for free student diaries. As data collection tools, academic achievement test developed by the researcher for quantitative data, Communication skill assessment scale developed by Korkut (1996), Matson et al. (1983) and translated into Turkish by Bacanlı and Erdoğan (2003) and the students' motivation scale for learning science developed by Dede and Yaman (2008) were used. The data collection tools used for qualitative data are the problem-solving test consisting of open-ended questions prepared by the researcher and free student diaries. IBM SPSS 22 program was used to analyze quantitative data. Content analysis was used to analyze qualitative data. Looking at the data obtained as a result of quantitative data analysis, it was seen that collaborative problemsolving activities were more effective on academic achievement, communication skills, motivation and social skills than research and inquiry-based teaching. Qualitative data analysis results concluded that, according to the problem-solving skill test findings, collaborative problem-solving activities made a positive contribution to problem-solving skills in favor of the post-tests. Students were asked to write down their feelings without any restrictions in free student diaries. The answers given by the students were examined with content analysis. It was analyzed that their views on collaborative problem solving activitieswere reflected positively.
Keywords: 21. Yüzyıl becerileri; 21st Century skills; Çevre koruma; Çevrimiçi Eğitim Collaborative problem solving; Environmental protection; İşbirlikli problem çözme; Online Education; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching