AB-Çin enerji güvenliği politikalarının dönüşen uluslararası sistemde güç dengesi üzerindeki etkileri - Erdemir, Emre (My University, 2024)
Bu tez, “çok kutupluluğa dönüşmekte olan uluslararası sistemde AB ile Çin’in enerji güvenliği politikalarının Orta Doğu ve Afrika’da bir çekişme oluşturup oluşturmadığı” temel araştırma sorusuna yanıt aramıştır. Günümüzde uluslararası sistemin çok kutuplu bir yapıya doğru evrilmesi büyük güçler arasındaki mücadeleyi daha görünür hale getirmiştir. Bu mücadele içerisinde AB ile Çin, var olan yetenekleri ve kapasiteleriyle ön plana çıkmış olan iki büyük güçtür. AB ile Çin’in enerji görünümleri, tarafların enerji kaynaklarına ihtiyaç duyduklarını göstermiştir. Bu ihtiyaçlarının karşılanmasında AB ile Çin’in enerji rezervleri ve enerji kaynakları üretimlerinin yetersiz olması tarafların enerji ithalatı yapmalarını zorunlu kılmıştır. AB ile Çin’in enerji güvenliği politikalarının bu benzerliği, iki büyük gücün Orta Doğu ve Afrika’da enerji rekabetine girip girmediklerinin araştırılmasına yol açmıştır. Bu iki bölgede AB-Çin enerji rekabetinin olup olmadığını değerlendirmek için çalışmanın teorik çerçevesi neo-klasik realizm olarak seçilmiştir. Teori, AB ile Çin’in hem yerel hem de sistemik baskılarının anlaşılmasının yanında üye devletler ve bazı bölge ülkelerinin de analize dahil edilmesi nedeniyle kullanılmıştır. Neo-klasik realizmin açıklama gücünden hareketle tezin metodolojisi olarak Kenneth Waltz’un literatüre kazandırdığı analiz seviyelerinden (imajlardan) yararlanılmıştır. Birey, devlet ve sistem düzeyi olarak ayrılan imajlar, AB-Çin enerji rekabetinin Orta Doğu ile Afrika’da olup olmadığının cevaplanmasına yardımcı olmuştur. Tez, AB ile Çin’in Orta Doğu ve Afrika’da rekabet yaşadıkları veya iş birliği yaptıkları gibi kesin yargılara varmanın mümkün olmadığı sonucuna varmıştır. Bunun yerine tez, “AB ile Çin’in Orta Doğu ve Afrika’da sadece güç dengesi değil neo-klasik realizmin öngördüğü çıkarlar dengesi sayesinde de politikalarının anlaşılabileceği” argümanına ulaşmıştır.

This thesis seeks to answer the main research question “whether the energy security policies of the EU and China in the Middle East and Africa constitute a rivalry in the international system that is transforming into multipolarity”. Today, the evolution of the international system towards a multipolar structure has made the struggle between the great powers more visible. Within this struggle, the EU and China are two great powers that have come to the fore with their existing capabilities and capacities. The energy outlook of the EU and China has shown that they need energy resources. The inadequacy of the EU's and China's energy reserves and the production of energy resources to meet these needs has made it necessary for the parties to import energy. This similarity between the energy security policies of the EU and China has led to an investigation of whether the two great powers are engaged in energy competition in the Middle East and Africa. To explain the conflict assessment of EU-China energy competition in these two regions, neo-classical realism is chosen as the study's theoretical framework. The theory is used to understand both the local and systemic pressures of the EU and China, and it includes member states and some regional countries in the analysis. Based on the explanatory power of neo-classical realism, Kenneth Waltz's levels of analysis were used as the methodology of the thesis. The images divided into individual, state and system levels helped to answer whether the EU-China energy competition has created conflict in the Middle East and Africa. The thesis concludes that it is impossible to make definitive judgements that the EU and China are in conflict or cooperating in the Middle East and Africa. Instead, the thesis argues that “the policies of the EU and China in the Middle East and Africa can be understood not only through the balance of power but also through the balance of interests as predicted by neo-classical realism”.
Keywords: Analiz; Analysis; Avrupa Birliği; Avrupa Birliği Ülkeleri; China; Çin; Energy policy; Energy Security; Enerji Güvenliği; Enerji politikası; European Union; European Union countries; Levels of; Neo-Classical Realism; Neo-Klasik Realizm; Seviyeleri