Firma değerlemesi ve bir İMKB uygulaması - Büyükbingöl, Burcu (My University, 2003)
Bu çalışmada, şirket değerlemesinde kullanılan çeşitli yöntemler ele alınmış ve buna bağlı olarak hisse senetlerinin değerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde, değerlemeyle ilgili genel tanımlar üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede, piyasa değeri, defter değeri, nominal değer, işleyen teşebbüs değeri, gerçek değer kavramları açıklanmış, ekonomik, sektörel ve firma bazında değerlemenin çerçevesi çizilmiştir. Yine genel tanımlar içerisinde, piyasa etkinliği kavramı ve etkin piyasa hipotezi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, değerleme yöntemleri, İndirgenmiş Nakit Akımı ve Karşılaştırmalı Oranlar yöntemi olmak üzere iki ana başlık altında toplanmış, özellikle indirgenmiş nakit akımları analizi üzerinde detaylı olarak durulmuştur. Birçok değerleme modelinin temel taşı olan indirgenmiş nakit akımları yönteminin iki önemli unsuru, nakit akımları ve iskonto oranlarının nasıl hesaplanacağı incelenmiştir. Firma İndirgenmiş Nakit Akımı yönteminde, nakit akımları, Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti ile iskonto edilirken, Özsermaye İndirgenmiş Nakit Akımı yönteminde, CAPM ve Arbitraj Fiyatlama modelleri kullanılarak bulunan özsermaye maliyeti kullanılmıştır. Değerlemede kullanılan, Temettü İskonto Modeli, Artık Gelir Modeli, Ekonomik Kar Modeli, Net Aktif Değer Modeli ve Ek Getiri Değerleme Modeli gibi diğer modeller de bu bölümde açıklanmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise, seçilen bir firmanın değerleme uygulaması yapılmıştır. Uygulama çalışmasında öncelikle şirket ile ilgili genel açıklama yapılmış, şirketin finansal yapısı incelenmiş, önümüzdeki dönemlerdeki hedef ve planları değerlendirilmiştir. Şirketin değerleme aşamasında ise, İndirgenmiş Nakit Akımı analizi yapılmış, ayrıca yurtiçi ve yurtdışı benzer şirketlerin finansal oranlarıyla karşılaştırılarak, şirketin nihai hedef değeri belirlenmiştir. In this study, various ways of firm valuation is examined besides this, it is aimed to figure out the real value of a company’s stocks. This study consists of three sections. In the first section, general definitions about valuation are explained. In this framework, market value, book value, nominal value, going concern value is explained and the general picture of economical, sector and firm based valuation is taken. Efficiency of markets and effective market hypothesis is also discussed in this section. In the second section, valuation methods are consolidated into two main titles as Discounted Cash Flow and Relative Valuation and especially, Discounted Cash Flow method is examined in detail. The calculations of two very important components of Discounted Cash Flow Analysis, which is the main method of various valuations models, cash flows and discount rates, are also interpreted. In calculations of Firm Discounted Cash Flow Analysis, weighted average cost of capital is used as a discount rate, while cost of equity, which is calculated by using Capital Assets Pricing Model or Arbitrage Pricing Theory, is used in Dividend Discounted Cash Flow. The other models like Dividend Discount Model, Economical Profit Model, Discounted Residual Income Model, Net Asset Valuation Model, Value Added Valuation Model is also explained. In the third section, the valuation study of a company from ISE is shown. In this application study, firstly about the company is given, financial structure of the company is examined and future targets and plans of the company are interpreted. In the valuation phase, the value of the company is calculated by analyzing Discounted Cash Flows and comparing the company’s ratios with domestic and foreign similar companies.
Keywords: Borsa; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Sermaye Piyasası; Yatırım