İşverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin cezai sorumluluğu - Özel, Süheyla (My University, 2009)
İş sağlığı ve güvenliği konusunda olayın en önemli boyutu olan insan hayatının ve vücut bütünlüğünün değeri ve bu değerin kamu hukuku tarafından güvenceye alınmasına ilişkin işverenin cezai sorumluluğu hakkında ulaşabileceğimiz kaynak sınırlı sayıdadır. Hazırlamış bulunduğum bu tez ile daha önce değinilmemiş ve günümüzde gittikçe önemi artan bir konuya değinmek istedim. Bu çalışmada; işverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin cezai sorumluluğu iki bölüm altında incelenmiştir: Birinci bölümde; işverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin kamu hukukundan doğan yükümlülükleri değerlendirilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği kavramları ile iş kazası ve meslek hastalıkları ve bunların istatistiksel artış oranları, iş sağlığı ve güvenliğinin tarihi gelişimi, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin koruyucu hükümler, devletin bu konudaki yükümlülükleri, işverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işçiyi gözetme borcu ve kapsamı, son olarak da işverenin iş sağlığı ve güvenliğinde örgütlenme yükümlülüğü ile bu yükümlülüğe aykırılık hallerinde uygulanacak idari para cezaların incelenmesi yoluna gidilmiştir. İkinci bölümünde, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işverenin Türk Ceza Kanunu açısından taksirli sorumluluğuna ilişkin taksirle öldürme ile taksirle yaralama suçları detaylı olarak incelenmiştir. İdari para cezaları ile işverenlerin işyeri ortamını mevzuata uygun teşkilatlandırması ve bu konuda süreklilik sağlaması amaçlanırken; TCK anlamında suç oluşturan eylemlere uygulanan cezalar ile daha çok kamunun yararı düşünülmüştür. Sonuç bölümünde ise, bir bütün halinde işverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin cezai sorumluluğu değerlendirilmiş ve yapılması gerekenler hususunda önerilerde bulunulmuştur. Görülmektedir ki, işverenlerin her türlü yaptırımla karşılaşması tüm bu aykırı fiillerin artış hızını ve sonuçlarını engellememiştir. Söz konusu cezaların gerekli caydırıcılık oranına ulaşmamasında, işçi-işveren eğitimsizliği, denetim eksikliği ve ekonomik sebepler saptanmıştır. Ancak bu sebeplerin ortadan kaldırılması ile sağlıklı ve güvenli bir işyeri ortamına kavuşulacaktır. veren 2.İş sağlığı ve güvenliği 3.Ceza 4.İdari para cezaları 5.Taksirli sorumluluk

The resources about criminal liability of employer in respect to the value of human life and body integrity which is the most important dimension in the subject of health and safety at work, and in respect to securing this value by the public law, is in limited numbers. With this by me prepared thesis, I wanted to touch on the matter that not touched on before and that grows in importance nowadays. In this study, the criminal liability of employer in relation to health and safety at work has been reviewed under two parts: In the first part, the liabilities of employer which are arising from public law related to health and safety at work have been considered. Concepts of health and safety at work and work accident and occupational illnesses and their statistical increase ratios, historical development of health and safety at work, protective decrees related to health and safety at work, liabilities of the state in this matter, duty and scope of employer in regard to taking care of the worker related to health and safety at work, and finally organisation liability of employer in health and safety at work and administrative fines that shall be applied in cases of contradiction to this liability are considered In the second part, the crimes of killing by negligence and injuring by negligence in relation to liability of negligence in terms of the Turkish Criminal Law (T.C.L.) in the matter of health and safety at work have been considered in detail. With administrative fines, it’s been aimed that the employer does organising the working environment in accordance to the regulation and does allow the continuity in this matter, and with fines those are applied to acts which are counted as crime in the point of T.C.L., the public interest has been intended. In the conclusion part, the criminal liability of employer in relation to health and safety at work has been bodily considered, and it’s been made suggestions in the matter of things to be performed. It seems that meeting employers with every kind of sanctions does not hinder the increase speed and their results of all these wrongful acts. Lack of education of worker and employer, lack of inspection and economical reasons are determined in not reaching of the said fines to required deterrence ratio. It will be reached to a healthy and safe working environment only by putting the reasons away. Employer 2.Health and safety at work 3.Fine 4.Administrative fines 5.Liability with negligence
Keywords: Hukuk; İş Güvenliği; İş Hukuku; İş Sağlığı; Kamu Hukuku