Bir aminoasidin ve esterinin proton ve bakır(ıı) metal iyonu ile oluşturduğu kompleksleşme dengelerinin sıcaklıkla değişiminin incelenerek termodinamik niceliklerinin bulunması - Güngör, Mustafa (My University, 2014)
Bu çalışmada ligand olarak seçilen â-Alanin ve â-Alanin Metil Esteri’nin 5,0, 20,0 ve 35,0 oC sıcaklık ve görece derişik sodyum perklorat çözeltisi kullanılarak sabit tutulan iyonik kuvvet altında protonlanma (asitlik) sabitleri potansiyometrik pH titrasyonu yöntemi ile belirlenmiştir. Daha sonra Cu(II) iyonu ile bu ligandların 1:4 mol oranındaki sulu çözeltilerinde oluşan ikili komplekslerinin aynı sıcaklık aynı iyonik kuvvet ve aynı yöntem kullanılarak oluşum (kararlılık, denge) sabitleri hesaplanmıştır. Bulunan denge sabitlerinin sıcaklıkla değişimi temel alınarak gerek protonlanma ve gerekse kompleksleşme tepkimelerinin serbest enerji, entalpi, entropi değişimleri bulunmuştur. Elde edilen termodinamik niceliklerin gösterdiği ısıl davranışlar yardımıyla özellikle kompleksleşme tepkimelerinde ortaya çıkan yeni bağlar açıklanmaya çalışılmıştır. Oluşum Sabiti; â-Alanin; â-Alanin Metil Esteri; Cu(II); Termodinamik Nicelikler; Sert ve Yumuşak Asit ve Bazlar Prensibi

Thermodynamic Study of Binary Complexation of Cu(II) with â-Alanine and Methyl Esters in Aqueous Solution In the present study the acidity constants of â-Alanine and â-Alanine Methyl Ester, and the formation constants of these ligands with Cu(II) metal ion were determined at 5,0, 20,0 and 35,0 °C and at constant ionic strength in aqueous solution using potentiometric pH titration method. Molar amount of the ligand and metal ions is 1:4. Thereafter, the temperature dependence of these equilibrium constants were found. Free energy, enthalpy and entropy changes of the protonation and the complexation reactions were calculated. Due to the thermodynamic behaviour of these reactions the new bonds formed were explained. Formation Constant, â-Alanine, â-Alanine Methyl Ester; Cu (II); Thermodynamic Quantities; Hard and Soft Acids and Bases Principle
Keywords: Farmakoloji