Apartheid regime and the other : a comparative study of South African and Israeli cinemas - Özcoşar, Nursema (My University, 2025)
Bu tez çalışması, 1948 yılında Güney Afrika Cumhuriyetinde uygulanmaya başlayan apartheid rejimini incelemektedir. Bu inceleme yapılırken özellikle 21. Yüzyılla birlikte artan İsrail ve Apartheid söylemleri üzerinden her iki ülke içinde kıyaslamalar yapılmaktadır. Tez kapsamında her iki ülkede apartheid uygulamaları incelenmiştir. Tez, değerlendirmeleri sadece politika üzerinden değil disiplinlerarası bir çalışma yaparak filmler üzerinden de ortaya koymaktadır. Tezde filmlerin değerlendirilebilmesi için öteki kavramı baz alınarak eleştirel söylem analizi kullanılmıştır. Tezde sunulan kanıtlar İsrail’in bir apartheid devleti olabileceğini ispat etmektedir. Bu durum da iki ülke kıyaslamasının yapılmasının yolunu açmaktadır. Bu tez Güney Afrika Cumhuriyetindeki apartheid rejiminin İsrail için hala devam ettiğini karşılaştırmalı olarak filmler üzerinden ortaya koymaktadır Tez çalışması, İsrail ve Güney Afrika Cumhuriyetine ait Apartheid döneminde (Güney Afrika Cumhuriyeti için beyazların, İsrail için ise İsraillilerin ürettiği filmler) öteki kavramının nasıl şekillendiğini ve apartheide dair izlerin nasıl verildiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Apartheid bağlamında Güney Afrika Cumhuriyeti ve İsrail’de analiz edilen filmlerde benzerlikler ve farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Her iki ülke içinde ötekileştirme mekanizmalarının filmlerdeki izleri değerlendirilmiştir. Apartheid ve filmlerdeki uygulamalar arasında benzerlik ilişkisi kurulmuştur.

This thesis analyses the apartheid regime that started to be implemented in the Republic of South Africa in 1948. While making this examination, comparisons are made in both countries, especially through the increasing discourses of Israel and Apartheid in the 21st century. Within the scope of the thesis, apartheid practices in both countries are analysed. The thesis reveals the evaluations not only through politics but also through films by making an interdisciplinary study. In order to evaluate the films in the thesis, critical discourse analysis is used based on the concept of the other. The evidence presented in the thesis proves that Israel can be an apartheid state. This situation paves the way for a comparison between the two countries. The thesis aims to analyse how the concept of the other is shaped and how the traces of apartheid are given during the apartheid period in Israel and the Republic of South Africa (films produced by whites for the Republic of South Africa and by Israelis for Israel). It has been determined that there are similarities and differences in the films analysed in the context of apartheid in the Republic of South Africa and Israel. The traces of othering mechanisms in the films in both countries were evaluated. A similarity relationship was established between apartheid and the practices in the films.
Keywords: Apartheid; critical discourse analysis; eleştirel söylem analizi Apartheid; Güney Afrika; Güney Afrika Cumhuriyeti; Israel; İsrail; other; öteki; Republic of South Africa; South Africa