Esneklik ve kuvvet çalışmalarının sıçrama performansına olan etkilerinin karşılaştırılması - Yaşar, Utkuer (My University, 1995)
Araştırmamızda, 13 yaşında spor yapmayan (N=80) erkeklerden meydana gelen dört ayrı çalışma grubu oluşturuldu. 1- Kuvvet grubu (N=20) 2- Esneklik grubu (N=20) 3- Kuvvet + Esneklik (N=20) 4- Kontrol (N=20) Bu grupların; 1- Ayak bileği, diz, kalça hareket genişliği, 2- Bacak kasları kuvveti, 3- Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bacak uzunluğu, 4- Dikey sıçrama, durarak uzun atlama ve sabit üç adım atlama mesafeleri ölçüldü. Daha sonra her gruba kendi gruplarıyla ilgili alış tırmaları içeren, haftada 3 gün çalışılmak üzere 8 haftalık bir antrenman uygulandı. Çalışmalardan sonra aynı ölçümler tekrarlandı ve sonuçlar yorumlandı. Sonuç olarak; 1- Yapılan çalışmaların motorik özellikleri geliştir diği ve motor performansı arttırdığı görüldü. 2- Sıçrama performansı açısından kuvvetin, esneklik ten daha etkili bir motorik özellik olduğu anlaşıldı. 3- Yapılan kuvvet çalışmalarının, eklem hareket genişliğini azaltmadığı ve bir miktar arttırdığı, ayrıca sporcu olmayanlarda yapılan esneklik çalışmalarının az da olsa kuvvet gelişimi sağladığı tespit edildi. 4- Son olarak sıçrama performansının antropometrik yapı ve motorik özelliklerle ilgili olduğu bulundu.

In our research, we've studied on a group of 80, 13 year-untrained male, then we formed 4 different working groups of each 20 was These groups were; 1- Strength group (N=20) 2- Flexibility group (N=20) 3- Strength + Flexibility group (N=20) 4- Control group (N=20) We measured; 1- Ankle, knee, hip ROM (Range of Movement), 2- Strength of leg muscles, 3- Body weight, height, lenght of leg, 4- Vertical jump, long dump, three steps «Jump. Later, we practised 8 week training program. Each group performed their own training programs 3 days in a week. Same measures were repeated and the results were compared. As a result; 1- Exercises increased the motor abilities and motor performances. 2- It's seen that strength is -effective than the flexibility for the dumping performance. 3- Strengh exercises a little enhanced the ROM. fleksibility exercises a little developed the strength in unsporting group. 4- Jumping performance is related with the anthropo metric stuructures and motor abilities.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Esneklik