Artifisyel Üriner Sfinkter Cerrahisine Ait Klinik_x000D_ Sonuçlar ve Hasta Memnuniyetinin Değerlendirilmesi - ONUR, AHMET RAHMİ (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmada özellikle prostat cerrahisi sonrasısfinkterik yetmezliğe bağlı meydana gelen inkontinanstedavisinde kullanılan artifisiyel üriner sfinkter (AÜS)uygulamasının etkinliğini, hasta memnuniyetini ve cerrahisonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2009 -2018 tarihleri arasındaAÜS uygulaması yapılmış olan hastaların verileri geriye dönükolarak değerlendirildi. Hastaların operasyon öncesi ve sonrasıinkontinans durumlarını, AÜS başarı oranını, AÜS sonrasımemnuniyetlerini değerlendirmek amacıyla operasyon öncesive sonrası idrar kaçırma değerlendirme sorgulama formu olanICIQ-SF (International Consultation on IncontinenceQuestionnaire Short Form) doldurtuldu.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 67.92 ±24.08 yıl veortalama takip süresi 66.38 ±11.17 aydı. Günlük ped kullanımmiktarı ve ICIQ-SF skoru sırasıyla preoperatif dönemde4.23±1.49 ve 16.84±4.64 bulunurken, postoperatif dönemdeise 1.33±1.01 ve 2.91±0.64 olarak belirlendi. Bu sonuçlarkarşılaştırıldığında hem ped tüketimi hem de ICIQ-SF skoruaçısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05).Sonuç: AÜS uygulaması orta ya da şiddetli idrar kaçırmasıolan hastalarda diğer tedavi seçeneklerinden yarar görmeyenhastalarda güvenilir ve etkin bir tedavi seçeneğidir.

Objective: In this study we aimed to evaluate the efficacy of_x000D_ artificial urinary sphincter (AUS) surgery in the treatment of_x000D_ incontinence especially due to sphincter incompetence after_x000D_ prostate surgery, retrospectively according to surgical_x000D_ outcomes and patient satisfaction._x000D_ Materials and Methods: In our clinic the data of patients_x000D_ who underwent AUS surgery between 2009 and 2018 were_x000D_ evaluated retrospectively. In order to evaluate the_x000D_ incontinence status of the patients before and after the_x000D_ operation, the success rate of AUS surgery and patients_x000D_ satisfaction after AUS surgery, the ICIQ-SF (International_x000D_ Consultation on Incontinence Questionnaire Short Form),_x000D_ which is a questionnaire for urinary incontinence evaluation_x000D_ before and after the operation, was filled._x000D_ Results: The mean age of the patients was 67.92 ± 24.08_x000D_ years and the mean follow-up period was 66.38 ± 11.17_x000D_ months. Daily amount of pad usage and ICIQ-SF score were_x000D_ 4.23 ± 1.49 and 16.84 ± 4.64 in the preoperative period and_x000D_ 1.33 ± 1.01 and 2.91 ± 0.64 in the postoperative period_x000D_ respectively. When these results were compared, there was a_x000D_ statistically significant difference in terms of both the_x000D_ consumption of pads and the ICIQ-SF score (p <0.05)._x000D_ Conclusion: AUS is a safe and effective treatment option for_x000D_ patients who do not benefit from other treatment options_x000D_ with moderate or severe urinary incontinence.
Clinical Results Related To Artificial Urinary Sphincter Surgery and Evaluation of Patient Satisfaction