Hemşirelerin iletişim becerilerinin incelenmesi - Çoraklı, Yasemin (My University, 2019)
Bu çalışmada hemşirelerin iletişim becerilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma İstanbul’da Amerikan Hastanesi’nde, 216 hemşire üzerinde anket tekniği kullanılarak veri toplanmış ve katılımcılara İletişim Becerileri Ölçeği- Yetişkin Formu uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS istatistik programında analiz edilerek değerlendirilmiştir. Sonuç olarak hemşirelerin iletişim becerileri yüksek bulunmuştur. Hemşirelerin iletişim becerileri ile cinsiyet, yaş ve hemşirelik yaptığı süre arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. İletişim ile ilgili eğitim alan hemşirelerin iletişim becerileri daha yüksek bulunmuştur. Temel beceriler ve kendini ifade etme ile etkin dinleme ve sözel olmayan iletişim becerilerinin, eğitim durumu lisans olanların, sağlık meslek lisesi olanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Hemşirelerin % 40,7’si en çok iletişim kurarken zorlandığı kişiyi hasta yakını, %32,9’u yöneticileri olduğunu söylemiştir.

Aim of this study was to evaluate comminication skills of nurses. 2016 nurses working at American Hospital in Istanbul participitated in this study. A questionnaire containing a scale for communication skills was utilized. The results were evaluated with SPSS statistics program. Comminication skills of the nurses involved in this study were high but not correlated with gender, age and duration of nursing practise. Communication skills scores were found to be higher in the nurses who took a proper education on the subject. Basic skills and self-expression with effective listening and non-verbal communication were measured lower in the nurses with high school degree compared to the ones graduated from a 4-year university nursing school. The comminication diffuculties were related with the relation of the patients and hospital executives in 40,7 % and 32,9 % of the cases respectively.
Keywords: Communication; Communications; Hemşire; Hemşireler; İletişim; İletişim Nurse; Nurses