On bir yaşına kadar çocukta dil edinimi - Keklik, Saadettin (My University, 2009)
ON BİR YAŞINA KADAR ÇOCUKTA DİL EDİNİMİ Araştırmanın amacı, Türkçede en sık kullanılan 3000 kelimeyi belirleyerek bu kelime listesi içerisinden 120 tane karşıt anlamlı kelimenin altı, sekiz, on ve on bir yaş grubu öğrencileri tarafından bilinme seviyesini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada betimleme yöntemi kullanılmıştır. 3000 kelimeyi belirleyebilmek amacıyla yetmiş sekiz kaynak, doküman incelemesi tekniğine göre taranmış ve içerik analizine tâbi tutulmuştur. Kaynaklar, çocukların yaşına ve kaynağın niteliğine göre altı gruba ayrılarak, her gruptan belli bir sıklık yüzdesine göre kelimeler alınmıştır. Türkçe kaynaklardaki toplam kelime sayısı 4.836.385 iken, yabancı kaynaklardaki toplam kelime sayısı 100.031.577’dir. Kelime havuzunda biriken 10.101 farklı kelime, uzman görüşlerine göre belirlenen üst kavramlara göre listelenmiştir. Genel isimler üst kavramında sıklığı on, konuşmayı kolaylaştıran kelimeler üst kavramında sıklığı yedi ile öbür üst kavramlarda sıklığı beş ve üstü kelimeler seçilerek 3000 kelime belirlenmiştir. Bu listeden seçilen 120 karşıt anlamlı kelimenin bilinme seviyesini belirleyebilmek amacıyla başarı testi hazırlanmış ve 2007–2008 öğretim yılında Zonguldak ili Ereğli ilçesinde okuyan altı, sekiz, on ve on bir yaş grubundan toplam 690 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen veriler yaş, cinsiyet, okul öncesi eğitim, yaşadığı yer ve ana baba eğitimi açısından incelenmiştir Veriler, SPSS 13.0 paket programında t testi, varyans analizi ve tukey HSD testiyle çözümlenmiş, 0.05 anlamlılık seviyesinde yorumlanmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlara göre; •0–11 yaş grubu için belirlenen 3000 kelime; 0–6 yaş için 1200, 7–11 yaş için 1800 şeklinde ayrılarak üst kavramlarına göre listelenmiştir. •Bütün gruplarda en çok bilinen karşıt anlamlı kelimeler, aşağı/ yukarı, boş/ dolu ve hızlı/ yavaş iken en az bilinen kelimeler ise zalim/ masum, mazlum, alçak gönüllü/ gururlu ve doğrudan/ dolaylı kelimeleridir. Kavram Gelişmesi, Kelime Hazinesi, Kelime Sıklığı, Karşıt Anlamlı Kelimeler.

LANGUAGE ACQUISITION of CHILDREN up to ELEVEN YEARS OLD The purpose of this study is to determine 3000 words which are frequently used in Turkish and try to find out the level of remembrance of 120 opposite meaning words out of 3000 from the children who are in the age group of six, eight, ten and eleven. In this study, descriptive method is used. Around seven-eight researches and documents have been searched thoroughly suitable to its technique and content analysis has been applied so as to find out 3000 words frequently used in Turkish. Researches are classified into six groups according to children’s age and quality of researches. And the words are picked up from those groups subject to their usage percentage. The number of words calculated in Turkish research is about 4.836.385, whereas it is around 100.037.577. The 10.101 different words accumulated in the corpus have been listed according to experts’ opinions and views. Words have been selected in the category of general names (frequency 10), in the category of the words which make the spoken language easier (frequency 7) and in other categories (frequency 5). The 120 words chosen from the list mentioned above used in the test given to the students of six, eight, ten and eleven year -old 690 students in Ereğli / Zonguldak during the academic year of 2007-2008 in order to determine their remembrance level. The gathered data has been examined and evaluated in terms of age, sex, pre-school teaching, accommodation area, parents education level. The data has been analyzed according to the “t” test, variance analyze and tukey HDS test by means of SPPS 13.0. And data has been interpreted in 0.05 level. •According to the results obtained from the research; 3000 words determined for age group of 0-11 have been listed as follows; for the age group of 0-6 , 1200 words and for the age group of 7-11, 1800 words. •The easily remembered opposite meaning words are as follows; up/ down, full/ empty, fast/ slow and the least remembered ones are; cruel/ innocent, generous/ proud, direct/ indirect Key words: Language Acquisition, Development of Language and Concept, Vocabulary, Word Frequency, Words of Antonyms Meaning.
Keywords: Çocuk Gelişimi; Dil Edinimi; Dil Eğitimi, Çocuklarda; Dil ve Kavram Gelişmesi