ADALET VE KALKINMA PARTİSİ İLE CUMHURİYET HALK PARTİSİPROGRAMLARINDA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SÜRDÜRÜLEBİLİRKALKINMA HEDEFLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Birleşmiş Milletler Örgütü 2030 yılına kadar dünyadaki yoksulluğutüm boyutlarıyla ortadan kaldırma, refah, huzur ve güvenli bir evrenoluşturma adına ‘17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’ belirlemiştir.Türkiye de ‘Dünyayı Dönüştüren 17 Hedef’ şeklinde sloganlaştırılanBM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni gerçekleştirmeyeçalışan ülkelerin başında gelmektedir. Yoksulluğu sona erdirmek,eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele etmek ve iklim değişikliğinidüzeltmek gibi küresel hedeflerin gerçekleştirilebilmesi yalnızcaülkelerin siyasi iktidarlarına değil, sivil toplum kuruluşlarınınduyarlılığına da bağlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, sivil toplumkuruluşlarından olan siyasi partilerin anayasaları niteliğindekiparti programlarında, 17 sürdürülebilir küresel hedefe yer veripvermediklerini incelemek ve partilerin küresel hedeflere karşıduyarlı olup olmadıklarını tespit etmektir. Çalışmanın kapsamı24 Haziran 2018 Genel Seçim’i sonrası Türkiye Büyük MilletMeclisi’nde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubu (Adalet veKalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi) ile sınırlandırılmıştır.Makalede yöntem olarak Literatür Taraması ve Doküman Analiziseçilmiş, elde edilen veriler karşılaştırmalı analiz sürecineaktarılmış ve çalışma bir senteze ulaştırılarak, değerlendirme veöneriler ile sonuçlandırılmıştır. Çalışmada parti programlarınıngüncel olmadığı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin tam olarakkarşılanamadığı sonucuna ulaşılmıştır.

The United Nations has determined seventeen sustainable development goals to eliminate poverty worldwide and to establish prosperity, peace and the safe universe by 2030. Turkey is one of the leading countries working to achieve those goals that are known as the goals changing the World. Attaining objectives like ending poverty, combating inequality and injustice, and dealing with climate change world-wide has been tied not only to the political power of individual countries but also to the sensitivity of nongovernmental organizations. In this context, this paper examines the programs of political parties as a part of civil society by giving concrete attention to the seventeen sustainable goals. Therefore, it tries to determine whether the parties are sensitive to the aforementioned goals. However, the scope of the study is limited with the parties enjoying group representations in the parliament: Justice and Development Party and Republican People’s Party. After having a literature review and resorting document analysis, the data obtained through the research are analyzed comparatively. The research has been completed with an evaluation and some recommendations. The study concludes that the two-party program is outdated and does not fulfill the 17 sustainable development goals set by the United Nations.
A Comparative Analysis of the Party Programmes of the Justice and Development Party and the Republican People’s Party Through the UN Sustainable Development Goals