Değişimin algılanması (kalite çalışmalarının çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisi)Yaratıcılık ve buluş yönetimi banka sektöründe bir uygulama - Ayyıldız, Derya (My University, 2004)
ISO 9000 standard serisi ilk olarak 1987 yılında ISO tarafından uluslararası standard olarak yayınlanmıştır. TS EN ISO 9000 Kalite Standardları Serisi, Uluslararası Standard Organizasyonu tarafından yayınlanan ISO 9000 Kalite Standardları Serisi'nin tam bir çevirisidir. Bu standardlar, kuruluşların uygulayacakları kalite sistemlerinde ne gibi şartlar arandığını belirtir. Bunlar, sadece birkaç kuruluşun değil, Türk sanayisini oluşturan tüm kuruluşların yerine getirebilecekleri ve ihtiyaç duyabilecekleri genel şartları içeren uygulanabilir standardlardır. Bu araştırmanın amacı, kalite çalışmalarına katılan çalışanlar ile katılmayan çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılıkları arasındaki farklılığı incelemektir Bu araştırma, çalışanların işe ve kuruma yönelik tutumları ile ISO 9002 kalite yönetim sistemi arasındaki ilişki konusunda önemli sonuçlar ortaya koymuştur. Bulgular, ISO 9002 kalite kültürünün oluşumuna doğrudan katkıda bulunan çalışanların işlerine ve çalıştıkları kuruluşa yönelik olarak daha olumlu bir tutum içinde olduklarını göstermektedir. Çalışmanın sonuçları, kalite kültürünün oluşumuna katkıda bulunan ve bu kültürün bir parçası olduklarını hissedebilen çalışanların daha mutlu olabildiklerini ve daha olumlu bir tutum sürdürebildiklerini göstermektedir. ISO 9000 standard series is published first time as international standard by ISO in 1987. TS EN ISO 9000 Quality Standard Series is a total translation of ISO 9000 Quality Standard Series published by International Standard Organization. These standards state conditions of quality systems to be applied by companies. They include general, applicable, necessary conditions of quality system and are not only for a few companies but also for big firms of Turkish industry. The aim of this research is to examine difference of job satisfaction and organizational devotion between employees those who participate and don't participate to quality work. This thesis exposed important results about the relationship between ISO 9002 quality management system and manner of employees to job and to company. Results indicate that employees, who participate directly to formation of ISO 9002 quality culture, are in a positive manner to their job and to their company. Also, results indicate that employees, who participate to formation of ISO 9002 quality culture and who feel as a part of this culture, could be in more positive manner and could be happier.
Keywords: Iso Standartları; Kalite Kontrolü_Standartlar