Çalışan gençlerde benlik saygısı, iletişim becerileri ve stresle baş etme - (:unkn) unknown (My University, 2009)
GİRİŞ: Çalışan gençler aile yapısı, sosyoekonomik durumu, mesleki durumu, çalışma ortamı, arkadaş ilişkileri gibi çeşitli sorunları ve beklentileri açısından incelendiğinde taşıdığı riskler nedeniyle koruyucu ruh sağlığı çalışmalarında önemli bir grubu oluşturmaktadır. Bu çalışma, çalışan gençlerin benlik saygısı, iletişim becerileri ve baş etme davranışlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. YÖNTEM: Tanımlayıcı olarak yapılan çalışmanın örneklemini 2004–2005 eğitim-öğretim bahar döneminde Zonguldak Mesleki Eğitim Merkezi’ne devam eden 15–24 yaş grubunda yer alan 79 kalfa ve usta öğrenci oluşturmuştur. Veriler “İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği (İBDÖ)”, “Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (BSÖ)”, “Stresle Baş Etme Tarzları Ölçeği (SBETÖ)” ve araştırmacılar tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” kullanılarak toplanmıştır. BULGULAR: Araştırma kapsamındaki gençlerin yaş ortalaması 20,87±2,07 olup, %70,5’i erkekdir. Gençlerin %81,0’ı meslek öğrenmek için çalıştıklarını belirtmiştir. Çalışma kapsamındaki gençlerin iletişim becerileri puan ortalaması 72,15+12,66, benlik saygısı puan ortalamaları 2,33+1,97 olarak belirlenmiştir. Stresle baş etme davranışları alt ölçeklerinden alınan puanlar ise, kendine güvenli yaklaşım 2,22+0,59, kendine güvensiz yaklaşım 1,57+0,59, boyun eğici yaklaşım 1,27+0,63, iyimser yaklaşım 2,15+0,58 ve sosyal destek arama 1,81+0,63 olarak belirlenmiştir. Yaş ile iletişim becerileri; kararlara katılım ile benlik saygısı, stresle baş etme tarzlarından kendine güvensiz ve boyun eğici yaklaşım; haftalık çalışma süresi saati ile benlik saygısı ve stresle baş etme tarzlarından kendine güvenli yaklaşım; parasını kullanma ile stresle baş etme tarzlarından iyimser yaklaşım arasında anlamlı ilişki belirlenmiştir (p<0.05). SONUÇ: Araştırma sonucunda çalışma yaşamının gençlerin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması sürecinde temel iletişim becerilerinin ve stresle etkili başa çıkma yöntemlerinin geliştirilmesinin gerekli bir uygulama olacağı düşünülmektedir.