Tekstil sektöründe iş sağlığı ve güvenliği - ÖZBEK, AHMET (Güven Plus Grup A.Ş. Yayınları, 2022)
İnsanoğlunun birincil ihtiyaçlarının en önemlilerinden birisi hiç şüphesiz giysi ihtiyacı olup, bu ihtiyaç tekstil ürünleriyle karşılanmaktadır.Tekstil ürünlerinin üretimi ilk zamanlar elde, daha sonra el tezgâhlarında, birinci endüstri devrimiyle birlikte fabrikalarda üretilmeyebaşlanmıştır. Fabrikalarda insan ve makinelerin birlikte üretim yapmaya başlamalarıyla birlikte ise iş sağlığı ve güvenliği problemleriortaya çıkmaya başlamıştır. Fabrikalarda çalışan kişi sayısının artmasıyla birlikte iş sağlığı problemleri toplumları ilgilendiren boyuta ulaşmıştır.Devletler hem toplumu korumak hem de üretimi devam ettirmek için iş sağlığı yasaları yürürlüğe sokmuştur. Tekstil üretimindeiş sağlığı ve güvenliği konusunda en fazla karşılaşılan tehlikelerin başında; yangın, gürültü, toz, tehlikeli kimyasallar ve hareketli aksamlargelmektedir. Bu çalışmada ilgili tehlikeler tanımlanmakta, bu tehlikelerin kaynakları ve bu tehlikelere karşı alınabilecek önlemler hakkındabilgi verilmektedir.
Keywords: Tekstil Mühendisliği ve Teknolojisi; Diğer; Mühendislik ve Teknoloji; Textile Engineering and Technology; Other; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Malzeme Bilimi; MALZEME BİLİMİ, TEKSTİL; Engineering, Computing & Technology (ENG); MATERIALS SCIENCE; MATERIALS SCIENCE, TEXTILES