Uluslararası finansal raporlama standartlarına ve vergi yasalarına göre düzenlenen temel mali tabloların finansal analiz açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve Türkiye uygulaması - Atmaca, Metin (My University, 2010)
Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, Uluslararası Muhasebe Standartları, Vergi Yasaları, Temel Mali Tablolar, Finansal Analiz

ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARINA VE VERGİ YASALARINA GÖRE DÜZENLENEN TEMEL MALİ TABLOLARIN FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ VE TÜRKİYE UYGULAMASI Dünya genelinde muhasebe alanında hızı değişimler yaşanmaktadır. Bu değişimlerin başında Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları (UMS ve UFRS) gelmektedir. Bu standartların dünya genelinde uygulamaya konulmasında uluslararası kurum ve kuruşların katkıları bulunmaktadır. Bu kurum ve kuruşlar yapmış oldukları çalışmalarında UMS ve UFRS’lerin uygulanmasını teşvik etmektedir. Bu gelişmeler ışığında ülkemizde de UMS ve UFRS’lere geçiş sürecinde önemli çalışmalar yapılmıştır. Standartlaşma sürecine katkı sağlayan önemli kuruluşların başında Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu gelmektedir. Bu kurul, UMS ve UFRS’lerin İngilizce metinlerini aynen Türkçeye çevirmiş ve bu standartların kod numaraları ve isimlerinde değişiklik yapmadan yayınlama görevini üstlenmiştir. UMS ve UFRS’lere yönelik hem dünya hem de ülkemiz açısından meydana gelen bu gelişmeler, işletmelerin finansal raporlama uygulamalarına önemli etkilerde bulunmaktadır. Finansal raporlama uygulamalarında yaşanan değişimler, işletmelerin finansal tablolarının kompozisyonunu değiştirmekte ve dolayısıyla finansal analiz süreci de bu değişiklikten etkilenmektedir. Nitekim UMS ve UFRS uygulamalarının getirdiği değişimler ile finansal analiz ilişkisinin incelenmesi, işletmelerin özellikle alacakları stratejik kararlar açısından önemlidir. Bu bağlamda çalışmada UMS ve UFRS’lerin işletmelerin finansal tablo ve analizine ne şekilde etkide bulunduğunu incelemek amaçlanmakta olup, ilk olarak konuya ilişkin teorik çerçeve sunulmuştur. Daha sonra teorik çerçeve esas alınmak suretiyle İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl düzenli olarak yayımlanan 2007 yılı için “Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Şirketi” listesi baz alınarak anket çalışması yapılmıştır. Bu anket çalışmasında UMS ve UFRS’lerin finansal analiz açısından işletmeler üzerindeki etkilerini ve algılamalarını ölçmek amaçlanmıştır. Ayrıca UMS ve UFRS’lerin finansal analize etkilerini incelemek amacıyla bir işletme üzerinde örnek bir uygulama yapılmıştır. International Financial Reporting Standards, International Accounting Standards, Tax Laws, Basic Financial Statements, Financial Analysis ABSTRACT THE COMPARATIVE STUDY OF BASIC FINANCIAL STATEMENTS PREPARED IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARDS AND TAX LAWS IN TERMS OF FINANCIAL ANALYSIS: THE APPLICATION IN TURKEY Across the globe, rapid changes have been occurring lately. International Accounting and Financial Reporting Standards (IAS and IFRS) take the lead among them. International institutions and associations had contributions in the worldwide implementation of these standards. These institutions encourage the implementation of IAS and IFRS in the studies they have executed. In the light of this progress, significant attempts are made during the process of transition to IAS and IFRS implementations. The Turkish Accounting Standards Board heads the list of important organizations which contribute to the process of standardization. This board had identically translated the original IAS and IFRS texts into Turkish and undertook the job of publishing the code numbers and names of these standards without making any alterations. The developments which occurred with regard to IAS and IFRS all over the world had significant effects on the financial reporting applications of the enterprises. The changes in the application of financial reporting change the composition of financial statements of the enterprises thus the process of financial analysis is affected from this amendment. Nevertheless the inspection of the relation between the changes brought up by IAS and IFRS applications and the financial analysis relation is of vital importance in terms of the strategic decisions they will take. In this context, the purpose is to examine how the IAS and IFRS affects the financial statements and analysis of the enterprises and the theory regarding the first issue was presented in this framework. This was followed by the survey conducted based on the list of “The First 500 Greatest Industrial Corporations in Turkey” for the year 2007 regularly published by Istanbul Chamber of Commerce each year in line with the theoretical scope. The objective in this survey was to measure the effects of IAS and IFRS on enterprises in terms of financial analysis within the framework of this study conducted. Furthermore, a sample implementation was performed on an enterprise so as to examine the effects of IAS and IFRS on financial analysis.
Keywords: Finansal Raporlama; Mali Tablolar; Muhasebe; Muhasebe Standartları