5510 sayılı yasada kısa vadeli sigorta kollarında sağlanan haklar - Savrım, Kasım (My University, 2010)
Çağdaş hukuk sistemleri karşılaştırıldığında sosyal güvenlik teriminin “sosyal risk” olarak adlandırılan kimi olayların sonuçlarını onarma düşüncesine bağlandığı görülür. Sosyal güvenlik politikalarının temelini, sosyal risklerin bireyler üzerindeki etkilerini giderme çabaları oluşturmaktadır. Sosyal güvenlik sistemlerinde yapılacak reformlar uzun, kapsamlı, katılımcı ve titiz bir süreci gerektirir. 5510 sayılı Yasa’nın çıkarılması aşamasında, tüm ülke halkını kapsama iddiasında olan birbiriyle bağlantılı kanun tasarıları, oldukça kısa sürede, konunun uzmanı hukukçuların katılımının olmadığı, sosyal tarafların önerilerinin dikkate alınmadığı bir süreç yaşanmıştır. Yoğun eleştirilere neden olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, bir yandan farklı sosyal güvenlik kanunları kapsamında bulunan herkesi tek bir kanunda toplama, diğer yandan da sosyal sigortacılık tekniğine dayalı olarak yapılan yardımlar ile sağlık hizmetlerinin sunumunu birbirinden ayırma amacı taşımaktadır. Sosyal Sigorta tekniğine uygun olarak sigortalılara sağlanan haklar ise, kısa vadeli sigorta hükümleri ve uzun vadeli sigorta hükümleri olarak ikiye ayrılarak incelenmektedir. Çalışmamızın birinci bölümünde Kısa Vadeli Sigorta Kolları olan İş Kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık halleri tanımlanarak bunların unsurları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise, iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde sağlanan yardımlar ve bu yardımlardan yararlanma şartları incelenmiştir. Kısa vadeli sigorta kollarında sağlanan yardımlar, sağlık yardımları ve parasal yardımlar olarak ayrıştırılarak bunlar üzerinde durulmuştur. Son bölümde iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık durumunda, işveren ve üçüncü kişilerin sorumluluğu incelenmiştir.

Compared to the contemporary legal systems of social security of the term social risk, called the results of some events that are connected to the idea of repair. The basis of social security policies, social risks and impacts on individuals constituted efforts to resolve. The reform of social security systems are long, comprehensive, participatory and requires a rigorous process. 5510 Law interests at the stage, all the nations of the coverage claim is linked with each other draft laws, a very short time, the experts of the lawyers' participation did not have the social side of the proposals considered not a process that took place. Intense criticism, because the Social Security and General Health Insurance Law, on the one hand the different social security laws under which every one at the law collection, on the other hand the social insurance technique based on the relief and health care provision of the separating goal carries. Techniques appropriate to the social insurance rights provided to the insured, the insurance provision of short-term and long-term insurance is divided into two terms. Short-Term insurance arm in the first part of our work with accident and occupational disease, sickness and maternity case focuses on the elements of which will be defined. In the second section, work accident and occupational disease, sickness and maternity benefits in the event and provided the conditions to benefits that were examined. Short-term insurance benefits provided in your arms, medical aid and financial assistance are classified as focused on them. In the last section of work accidents and occupational diseases and illness, the employer and third party liability are examined.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Haklar; Sigorta